تسهیل پرورش ماهی تیلاپیا در راستای تأمین پروتئین

    برای تأمین منابع پروتئینی موردنیاز جمعیت 80میلیون نفری کشور، در حدود 56 میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود. با توجه به محدودیت منابع آب کشور، ضرورت دارد توسعه تولید محصولات پروتئینی با آب‌بری کمتر -همچون انواع آبزیان- در دستور کار قرار گیرد. تولید ماهی علاوه بر مصرف کمتر آب، از لحاظ نگهداشت انرژی، نگهداشت پروتئین، عملکرد خوراکی و میزان گوشت تولیدی نیز دارای مزیت است. در این میان، تولید جهانی ماهی تیلاپیا طی 30 سال اخیر، با رشد 5 برابری به حدود 5میلیون تن در سال رسیده است.

    در ایران نیز طی سال‌های 91 الی 95، واردات سالیانه فیله ماهی تیلاپیا از هزار تن به حدود 16هزار تن رسیده و منجر به خروج 60 میلیون دلار ارز از کشور شده است. این در حالی است که ایران به دلیل قرار داشتن در منطقه گرم و خشک و دارا بودن آب‌های شور، جزء مناطقی است که ظرفیت و فرصت مناسب تولید ماهی تیلاپیا را دارد. اما ملاحظات زیست‌محیطی مانع قانونی شدن پرورش این ماهی بوده است. مهم‌ترین ادعای مخالفین در این زمینه، مهاجم بودن و توانمندی بالای این ماهی در شکست رقبا است.

      



فاکتور نگهداشت انرژی بیان می‌کند که چه میزان انرژی به ازای مصرف مقدار مشخصی ماده غذایی در گوشت نگهداری می‌شود.

فاکتور نگهداشت پروتئین بیان می‌کند که چه میزان پروتئین به ازای مصرف مقدار مشخصی ماده غذایی در گوشت نگهداری می‌شود.

عملکرد خوراکی بیان می‌دارد چه میزان از وزن لاشه جانور قابل‌مصرف یا خوراکی است.

میزان گوشت تولیدی معرف میزان گوشت تولیدشده به‌ازای مصرف 100 کیلوگرم غذا است.

  • رفع نگرانی‌های زیست‌محیطی مخالفین پرورش تیلاپیا با تهیه گزارش راهبردی «بررسی وضعیت تولید، فرصت‌ها و ملاحظات زیست‌محیطی ماهی تیلاپیا»
  • تعامل با ذی‌نفعان موضوع اعم از سازمان‌ حفاظت محیط‌زیست، معاونت امور کشاورزی سازمان برنامه‌وبودجه، سازمان شیلات ایران و مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی
  • تعامل با نمایندگان مجلس به‌منظور پیگیری موضوع از مسئولین کشوری و استانی
  • تشکیل کارگروه «توسعه پرورش ماهی تیلاپیا» به ریاست این مرکز و با حضور نمایندگان تام‌الاختیار سازمان‌ محیط‌زیست، سازمان شیلات ایران و مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی
  • بازدید از مرکز تحقیقات آبزیان آب‌های شور در بافق یزد و انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با این مرکز در حوزه ترویج و جریان‌سازی توسعه پرورش ماهی تیلاپیا
  • ترویج موضوع از طریق برگزاری کارگاه آموزشی و نشست‌های تخصصی
  • پیگیری و شناسایی سرمایه‌گذار و بخش خصوصی فعال در زمینه آبزی‌پروری برای ایجاد مزرعه پایلوت زنجیره کامل تولید ماهی تیلاپیا (تولید و پرورش، فرآوری و عرضه)

ارتباط با گروه مسئول : R&DDept at CPDI.ir

مطالب مرتبط