واحد آینده
رصد آینده: استخراج و ذخيره سازی كربن(شماره 3)
استخراج و ذخیره کربن CCS، اشاره به دسته ای از تکنولوژی ها دارد که برای کاهش انتشار کربن دی اکسید از منابع بزرگ مانند نیروگاه های زغال سنگ برای کاهش گازهای گلخانه ای طراحی شده اند. تکنولوژی CCSیا جداسازی شامل استخراج و ذخیره سازی CO2در مخزن می باشد و اجازه ورود آن به اتمسفر را نمی دهد که باعث تغییرات زیست محیطی مخرب می شود. جنگل ها و زمین های کشاورزی کربن را در محیط طبیعی خود ذخیره می کنند، و اقیانوس ها مقدار عظیمی از CO2را به صورت فرایندی طبیعی با اتمسفر تبادل می کنند.
واحد آینده
معرفی فناوری
استخراج و ذخیره کربن CCS، اشاره به دسته ای از تکنولوژی ها دارد که برای کاهش انتشار کربن دی اکسید از منابع بزرگ مانند نیروگاه های زغال سنگ برای کاهش گازهای گلخانه ای طراحی شده اند.
تکنولوژی CCSشامل استخراج و ذخیره سازی CO2در مخزن می باشد و اجازه ورود آن به اتمسفر را نمی دهد که باعث تغییرات زیست محیطی مخرب گردد. البته باید توجه داشت کهجنگل ها و زمین های کشاورزی کربن را در محیط طبیعی خود ذخیره کرده، اقیانوس ها مقادیر عظیمی از CO2را به صورت فرایندی طبیعی با اتمسفر تبادل می کنند.
یک سیستم یکپارچه جذب و ذخیره سازی کربن شامل سه مرحله اصلی زیر است:
1.استخراج و جداسازی CO2
2.فشرده سازی
3.انتقال به مخازن برای ذخیره سازی
روشهای مختلفی برای ذخیره کربن به کار گرفته شده اند، که شامل ذخیره کربن در خاک، دریا، و زیر زمین می باشند.ذخیره کربن در خاک بر مبنای فتوسنتز می باشد. ذخیره در دریا به معنی تزریق مستقیم کربن دی اکسید در بستر دریا است. ذخیره در زمین به معنی تزریق به زیر زمین می باشد.
چالش فناوری
مفهوم مهندسی سیستم ها برای استخراج و ذخیره حساب شده CO2در 20 سال گذشته به کار گرفته شده که در ابتدا ایده مبهمی بود ولی امروزه بسیار پیشرفت کرده است. فناوری های مورد استفاده در ذخیره سازی CO2در دیگر زمینه ها هم به کار گرفته شده اند و اجرای آن باعث کاهش ضرر به اتمسفر می شود که هزینه های انجام شده را جبران می کند. اگرچه مطالعات روی خطرات تزریق CO2 به زیرزمین کمی باعث نگرانی شدهاست، ولی اثربخش بودن تکنولوژی CCSدر کاهش انتشار CO2می تواند تا حد زیادی نگرانی ها را کاهش دهد.
کاربردها:
نیروگاه های تولید برق یکی از مهم ترین صنایع در استخراج، انتقال، ذخیره و یا استفاده مجدد از CO2هستند، زیرا بزرگ هستند و تشعشعات کمتری را به نسبت دیگر روش ها تولید می کنند. تاسیسات بزرگ صنعتی، مانند کارخانه های تولید سیمان، اتانول، فولاد یا واحدهای تولید هیدروژن، که مقادیر زیادی CO2را در فرایند خود تولید می کنند هم کاندیداهای خوبی برای استخراج و ذخیره CO2می باشند.
میزان کربن جذب شده در صنایع مختلف تا سال 2050
(منبع :International Energy Agency)
تعداد پروژه های جذب و ذخیره سازی کربن و
میزان کربن جذب شده در مناطق مختلف دنیا تا سال 2050
(منبع :International Energy Agency)
زمانهای مهم آینده
- تعداد پروژه های استخراج و ذخیره سازی کربن در سراسر جهان تاسال 2020 به 100 عدد و با یک سیر صعودی سال 2050 به 3400 عدد خواهد رسید.
- تا سال 2020 تخمین زده می شود میزان سرمایه گذاری درزمینه CCS(شامل هزینه های انتقال و ذخیره سازی) به 184 میلیارد دلار و تا سال 2050 به 10880 میلیارد دلار برسد
- میزان کربن ذخیره شده سالانه با فناوری CCS تا سال 2025 به حدود 300 مگاتن، تا سال 2035 به حدود 1500 مگاتن و تا سال 2050 به حدود 10000 مگاتن خواهد رسید.
- 42% از کربن ذخیره شده توسط فناوری CCSتا سال 2050 مربوط به بخش تبدیل زیست توده خواهد بود.