تدوین استاندارد با هدف نظمبخشی، یکسانسازی و کیفیتافزایی محصولات در حوزههای مختلف و درنتیجه ارتقای منافع جامعه بر مبنای نتایج تثبیتشده علمی و فناورانه، انجام میشود. بعد از تدوین استاندارد در هر زمینه، بسیاری از مبادلات تجاری و حتی تحقیقات علمی تحت تأثیر این استانداردها قرار میگیرد. سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) بهمنظور تدوین استانداردهای بینالمللی در حوزههای مختلف تأسیس شده است. استانداردهای این سازمان، تجارت و بازرگانی بین کشورها را تسهیل و از مصرفکنندگان کالاها و خدمات حمایت می نماید. اقدامات سازمان مذکور پس از تصویب در قالب موافقتنامههای بینالمللی، بهصورت استانداردهای بینالمللی منتشر میشوند.
بنابراین کشورهای مختلف تلاش میکنند با توجه به وضع کنونی و برنامههای آینده خود، در تدوین استانداردهای بینالمللی با این نهاد بینالمللی همکاری نمایند. سازمان بینالمللی استاندارد تا ابتدای آوریل 2019، دارای 164 عضو شامل عضو 120 اصلی، 40 عضو مکاتبهای و 4 عضو مشترک بوده است. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، بهعنوان یکی از اعضای اصلی این سازمان، در تدوین استانداردهای بینالمللی مشارکت دارد.
کار فنی سازمان بینالمللی استاندارد کاملاً غیرمتمرکز و در چارچوب تشکیلات 2850 کمیته فنی، زیرکمیته و گروههای کاری انجام میگیرد. در این کمیته ها، نمایندگان متخصصین صنعت، مؤسسات تحقیقاتی، صاحبنظران دولتی، سازمانهای مصرفکننده و سازمان های بین المللی از کلیه نقاط دنیا گرد هم می آیند. کمیته فنی زیستفناوری، کمیته شماره 276 از سازمان بینالمللی استاندارد است که دبیرخانه اصلی آن در دین (DIN) آلمان قرار دارد. با توجه به رشد فناوری زیستی در کشور و چشمانداز دستیابی به 3 درصد از بازار جهانی تا سال 1404 در سند زیستفناوری، لازم است که ایران نیز در تدوین استانداردهای بینالمللی این فناوری با کمیته مذکور مشارکت کند.
در کنار حضور فعال کشور در تدوین و اجرای استانداردهای بینالمللی حوزه زیستفناوری، تدوین استانداردهای ملی در کشور نیز اهمیت فراوانی دارد. بر این اساس، لازم است که کشور با مشارکت دادن صاحبنظران این حوزه اعم از دانشگاهیان، تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و...، اقدامات لازم را به عمل آورد.
ارتباط با بخش ذی ربط : LIFE-SCI[at]CPDI.IR