هنگامیکه یک جسم جامد مانند پروانه موتور با سرعت بالا داخل آب حرکت میکند یا هنگامیکه مایع با فشار بالا از یک روزنه کوچک عبور داده میشود، به دلیل تغییرات فشار و سرعت، حبابهایی در مناطق کمفشار مایع تولید میشوند. این حبابها پس از رشد، در مناطق پرفشار منفجر شده و به هنگام ترکیدن، انرژی نقطهای بسیار بالایی ایجاد میکنند؛ بهطوریکه دما و فشار در نقطه ترکیدن حبابها میتواند به چندهزار درجه سانتیگراد و چندصد اتمسفر برسد. اما چون این انرژی بالا بهصورت نقطهای و متمرکز آزاد میشود، دمای کل سیال تغییر چندانی نمیکند. این انرژی میتواند برای همگنسازی و انجام واکنشهای شیمیایی مورداستفاده قرار گیرد.
ازجمله مزایای استفاده از پدیده کاویتاسیون، میتوان به مصرف اندک انرژی، حجم بالای فراوری، عدم نیاز به حرارتدهی، ابعاد کوچک دستگاه و... اشاره نمود. یکی از کاربردهای این فناوری پیشرفته، استفاده از آن در گوگردزدایی از برشهای مایع هیدروکربنی به روش گوگردزدایی اکسایشی (ODS) است.
گوگرد بهعنوان ترکیبی مزاحم در انواع برشهای هیدروکربنی، موجب بروز طیف گستردهای از چالشهای زیستمحیطی و عملیاتی در صنایع بالادستی و پاییندستی نفت و گاز میگردد. روش گوگردزدایی اکسایشی روشی است که از مکانیسم اکسید کردن ترکیبات گوگردی استفاده میکند. اما انجام اکسایش مناسب با شیوههای معمول، نیاز به صرف انرژی بسیار بالا با استفاده از میکسرهای بزرگ و یا امواج مافوق صوت دارد که استفاده از این شیوه در مقیاس صنعتی را امکانپذیر نمیسازد.
با استفاده از فناوری کاویتاسیون، امکان اکسیداسیون مطلوب و درنتیجه گوگردزدایی با صرف انرژی بسیار کم، هزینه سرمایهگذاری ثابت پایین و راندمان مناسب در فضاهای کوچک فراهم خواهد شد.