دکتر سورنا ستاری و دکتر سیروس وطنخواه از دستاوردهای طرح جامع سلامت ملی در مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه بازدید کردند
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در بازدید از دستاوردهای طرح جامع سلامت غذا در مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر لزوم بومی سازی صنعت غذایی کشور تاکید کرد.
دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و دکتر سیروس وطن خواه رییس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری صبح امروز از دستاوردهای طرح جامع سلامت غذا در مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه بازدید کردند.
دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در این بازدید، بحث اهمیت صنعت غذا در کشور را همچنان مغفول دانست و گفت: دستاوردهای این حوزه باید تجاری سازی شود تا موثر باشد. در کشور فرهنگ غذایی متنوعی حاکم است که نباید با گسترش واردات، این فرهنگ مغفول بماند.
وی اظهار کرد: باید از ظرفیت محققین و شرکت های دانش بنیان در راستای پایبندی به فرهنگ غذایی کشور استفاده شود و شرکت ها باید تکنولوژی فعلی این صنعت را بومی سازی کنند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، کاهش نوآوری ها و کیفیت در حوزه غذا را ناشی از حمایت های بیش از حد در حوزه واردات دانست و افزود: نتیجه این امر افزایش سموم در مواد غذایی و به خطر افتادن سلامت مردم است. تایید امنیت غذا باید به صورت جدی دنبال شود.
دکتر ستاری با اشاره به حجم ۳.۵ میلیارد دلاری واردات در صنعت مرغ، تصریح کرد: این اقدام سالانه، واردات حجم بالایی از کنجاله و ذرت را به کشور تحمیل می کند که نیاز به بازنگری جدی دارد.
وی ادامه داد: توجه به امنیت غذا از اهداف اصلی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده که یکی از مهمترین مباحث آن شناسایی و تشخیص اصالت و کیفیت مواد غذایی است.
دکتر ستاری گفت: قبل از راه اندازی مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و گسترش آزمایشگاه ها، قابلیت تشخیص کمتر از ۳۰ سم وجود داشت اما اکنون بیش از ۴۳۰ نوع سم قابل شناسایی هستند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر تاثیر اجرای برنامه جامع سلامت غذا بر ایجاد بازار در کشور، افزود: به عنوان مثال تشخیص ژلاتین حلال در مبادی ورودی می تواند بازار عظیمی برای صنایع غذایی در کشور ایجاد کند. این پروژه های کوتاه مدتی که روی زمین است را باید به سرعت به نتیجه برسانیم.
وی با اشاره به یکی از دستاوردهای این طرح مبنی بر تشخیص حلال بودن یا نبودن ذبح انواع گوشت تصریح کرد: این بحث بسیار جدی است و باید به صورت پروژه و برند در سطح بین المللی معرفی شود. باید از ظرفیت موجود در کشور و محققین برجسته نهایت استفاده را ببریم.
تولید مواد غذایی نامرغوب، اعتبار بین المللی کشور را تحت تاثیر قرار می دهد
دکتر زالی در این بازدید ضمن تقدیر از حمایت های معاون علمی ریاست جمهوری که منجر به ایجاد شتاب قابل توجه در پروژه های تحقیقاتی دانشگاه شده است، گفت: طرح جامع سلامت غذا از روزهای آغازین شکل گیری مورد توجه قرار گرفت و تمام دستاوردها ناشی از اهتمام ویژه اساتید و محققین دانشگاه و استفاده از ظرفیت های بین المللی بوده است.
وی با اشاره به اهمیت توجه به ایمنی و سلامت مواد غذایی در سراسر دنیا، اظهار کرد: رقابت های فشرده در زمینه تهیه غذای سالم موجب شده این موضوع سلامت محور، به یک منازعه در راهبردهای استراتژیک جهانی تبدیل شود. شناسایی تقلبات، اثبات اصالت و ردیابی آلاینده ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
دکتر زالی تکنولوژی های موجود در زمینه اثبات کیفیت مواد غذایی را بسیار پیچیده خواند و گفت: پیش بینی می شود در تمام کشورها ۵ تا ۲۰ درصد تقلب در صنعت مواد غذایی صورت می گیرد که این اقدام علاوه بر مخاطرات سلامت محور، جنبه های سو اخلاقی را هم در بر می گیرد. کشور ما نیز از این آمار مستثنی نیست.
وی با اشاره به تکنولوژی های پیشرفته در کشور و دستاوردهای طرح جامع سلامت غذا در مرکز تحقیقات سلامت غذا، عنوان کرد: کاربرد یکی از دستاوردهای این مرکز تحقیقات شناسایی آفت کش هاست که برای فرهنگ سازی در حوزه کشاورزی بسیار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
دکتر زالی با بیان اینکه ۲۱۱ آفت کش در مزارع کشاورزی استفاده می شود که بیشتر آفت کش های ترکیبی کاربرد دارد، افزود: متاسفانه آفت کش های ترکیبی نیز اثرات سو بسیار زیادی دارد.
رییس دانشگاه با تاکید بر لزوم سرعت بخشیدن به پیشرفت فناوری نوین تشخیص اصالت و کیفیت مواد غذایی به ویژه در مبادی ورودی، عنوان کرد: وجود آنتی بیوتیک ها و مواد هورمونی در برخی مواد غذایی فوبیای اجتماعی ایجاد کرده است، همچنین وجود این مواد علاوه بر ایجاد سویه های مقاوم، آلرژی و حتی اضافه وزن نیز به همراه دارد. از طرفی از سال ۲۰۱۲ اقبال جهانی به سمت مواد غذایی بدون آنتی بیوتیک بوده است.
دکتر زالی تصریح کرد: پایبندی به اصالت مواد غذایی در صادرات، نقطه قوت محسوب می شود و تولید مواد غذایی نامرغوب اعتبار و وجاهت بین المللی کشور را زیر سوال می برد.
رییس دانشگاه ضمن درخواست همکاری از معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری برای برقراری ارتباط هوشمند و هدفمند با دانشگاه های برتر بین المللی حوزه کشاورزی، گفت: همکاری های اخیر با دانشگاه واخنینگن هلند، دانشگاه برتر در زمینه کشاورزی در قالب طرح جامع سلامت ملی منجر به انتقال فناوری، بومی سازی و درون زایی شده که گسترش اینگونه ارتباطات و استمرار طرح جامع سلامت غذا نیازمند حمایت های بیش از پیش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است.
وی ادامه داد: نوآوری در زمینه طیف سنجی ها و شناسایی آلاینده ها با همت شرکت های دانش بنیان محقق شد، باید به این شرکت ها با توان اقتصادی خردتر توجه ویژه کرد، چراکه ارزش آن ها در بحران کرونا بیش از هر زمان دیگری احساس شد.
وی در پایان بر اهمیت به کارگیری علوم هوش مصنوعی در اجرای برنامه های جامع سلامت ملی تاکید کرد.
در حاشیه این مراسم از محصولات فناورانه در حوزه شناسایی آفت کش ها، آلاینده ها، تقلبات و تشخیص اصالت و کیفیت مواد غذایی رونمایی شد.