نشست دانشمندان و جایزه نوآوران جوان بریکس 2024 روسیه؛ حضور پویا و موثر جوانان نخبه ایرانی
به گزارش روابط عمومی مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، نهمین نشست دانشمندان جوان و هفتمین جایزه بهترین نوآوران جوان کشورهای عضو بریکس روزهای پنجم تا نهم آذرماه (25 تا 29 نوامبر) سال جاری در شهر سوچی روسیه برگزار شد. این رویداد پنجروزه شاهد حضور بیش از یکصد جوان نخبه از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه، آفریقای جنوبی، برزیل، هند، چین، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی بود.
هیئت ایرانی متشکل از هشت دانشمند جوان و چهار نوآور با اقدامات و هماهنگیهای مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاستجمهوری و با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در این نشست حضور داشت.
جوانان نخبه ایرانی در جلسات تخصصی و پانلهای نشست سوچی، حضوری فعال داشتند بهطوری که مدیریت چندین جلسه تخصصی برعهده دانشمندان نخبه ایرانی بود.
نشست دانشمندان جوان شامل چهار حوزه موضوعی هوش مصنوعی، علوم انسانی دیجیتال، فناوریهای اقلیم و محیطزیست و فناوریهای همگرا بود.
هفتمین دوره جایزه نوآوران جوان کشورهای بریکس نیز شاهد حضور 30 نوآور جوان در حوزههای مختلف فناوریهای سبز در زمینه صنایع غذایی، شیمیایی، کشاورزی و نیز کاربرد هوش مصنوعی بود. تیم ایرانی برای نخستینبار در این رقابت حضور داشت.
گروه داوری از هشت کشور شرکتکننده، ارزیابی ایدههای نوآورانه بر اساس معیارهای مختلفی ازجمله مدل تجاری، امکانپذیری و چشمانداز آینده ایده، را برعهده داشتند. سید محمد کرباسی، دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، در این رویداد به عنوان عضو هیئت داوران حضور داشت.
هیئت ایرانی همچنین دیدارهای دوجانبهای را با نمایندگان چندین کشور ازجمله برزیل، چین، امارات و آفریقای جنوبی در حاشیه نشست سوچی برگزار کرد. در این نشستها، ضمن تبادل ایدههای سازنده در حوزههای موضوعی مورد تمرکز نشست سوچی، فرصتهای همکاری مشترک با طرفین شناسایی و توافق شد کارگروههای مشترکی برای تحقق این همکاریها تشکیل شوند.
زهرا فراهانی، رئیس گروه همکاری با سازمانهای بینالمللی مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و سرپرست هیئت اعزامی به سوچی، طی سخنرانی روز پایانی خود توصیههایی را برای بهبود عملکرد نشستهای آتی ارائه کرد.
فراهانی بر لزوم بهاشتراکگذاری دادهها در زمینه علم، فناوری و نوآوری میان اعضای بریکس و انجام پژوهشهای عمیق و هدفمند در فناوریهای نوظهور برای غلبه بر چالشهای منطقهای و جهانی تاکید کرد.
وی همچنین پیشنهاد اشتراکگذاری سوابق علمی و تجربی و حوزههای اصلی فعالیت شرکتکنندگان هر کشور با دیگر اعضا پیش از برگزاری نشست بهمنظور آشنایی اولیه و فراهم شدن شرایط حضور موثرتر و هدفمندتر برای شرکتکنندگان و امکان هماهنگی دقیقتر برای برگزاری نشستهای دوجانبه و چندجانبه بین کشورها را مطرح نمود.
سرپرست هیئت اعزامی ایران به سوچی همچنین خواستار پیگیری جدی توافقهای صورتگرفته در حاشیه نشست سوچی با هدف دستیابی به دستاوردهای ملموس این نشست شد.
روز پایانی نشست سوچی همچنین شاهد معرفی نوآوران برتر بریکس بود که کشورهای برزیل، چین و روسیه بهترتیب رتبههای اول تا سوم را از آن خود کردند.
هیئت داوران همچنین از دکتر سمیه سهرابی بهدلیل ارائه طرح نوآورانه «تراشههای میکروسیال مقرون بهصرفه برای حذف آموکسی سیلین از آب» تقدیر بهعمل آورد.