واحد رصد
رصد آینده: دورحضوری(شماره 7)
دورحضوری به فناوریهایی گفته میشود که به فرد اجازه میدهد حضورش را در مکانی از راه دور احساس کند. دورحضوری غالباً توسط ویدیوکنفرانسها یا تله رباتها پیادهسازی میشود. فناوری دورحضوری به فرد اجازه می دهد که در محیط دیگری مشاهده، احساس و با آن تعامل کند. تولید کنندگان سیستم های کنفرانس پیشرفته برای ایجاد محیط واقعی تر از راه دور از ترکیب فناوری هایی نظیر تصویربرداری وضوح بالا، صدابرداری باکیفیت بالا، حتی تطبیق مبلمان و رنگ دیوار نیز استفاده می کنند. سیستم های دیگر شامل یک ربات و دوربین متصل به آن است که با فرمان شخص از راه دور به مکان های مورد نظر رفته و با اشخاص تعامل برقرار می کند. رباتهایی که روی چرخ راه میروند و مجهز به صفحهنمایش، دوربین و میکروفن هستند و میتوانند از طریق ارتباطات دورحضوری یا اصطلاحاً تلهپرسنس هدایت شوند.
واحد رصد
معرفی فناوری:
دورحضوری به فناوریهایی گفته میشود که به فرد اجازه میدهد حضورش را در مکانی از راه دور احساس کند. دورحضوری غالباً توسط ویدیوکنفرانسها یا تله رباتها پیادهسازی میشود.فناوری دورحضوری به فرد اجازه می دهد که در محیط دیگری مشاهده، احساس و با آن تعامل کند. تولید کنندگان سیستم های کنفرانس پیشرفته برای ایجاد محیط واقعی تر از راه دور از ترکیب فناوری هایی نظیر تصویربرداری وضوح بالا، صدابرداری باکیفیت بالا، حتی تطبیق مبلمان و رنگ دیوار نیز استفاده می کنند.
سیستم های دیگر شامل یک ربات و دوربین متصل به آن است که با فرمان شخص از راه دور به مکان های مورد نظر رفته و با اشخاص تعامل برقرار می کند. رباتهایی که روی چرخ راه میروند و مجهز به صفحهنمایش، دوربین و میکروفن هستند و میتوانند از طریق ارتباطات دورحضوری یا اصطلاحاً تلهپرسنس هدایت شوند.
فناوریهای پیشرفته تر دورحضوری به کاربران امکانات پیشرفتهتری را از راه دور خواهند داد. به عنوان مثال وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین به خلبانان امکان پرواز و انجام ماموریت از راه دور را میدهد.
از آنجاکه این نوع سیستمها با فناوریهایی نظیر سیستمهای کنترل از راه دور و رباتیک همپوشانی دارد، هدف دورحضوری، ایجاد حس حضور اجتماعی برای دورکاری یا ایجاد تواناییهای پیچیده برای متخصصان از راه دور است. امروزه برای مثال تله مدیسین ترکیبی از ویدئو کنفرانس و اشتراک اطلاعات است. در آینده این امید میرود که با ایجاد امکانات پیشرفته در تله مدیسین بتوان عملهای جراحی را در مناطق دور و در زمان بحران توسط این سیستمها انجام داد.
چالش های فناوری:
v نیاز به طراحی سخت افزاری مناسب
v واسط های تعاملی ضعیف
v قیمت تمام شده زیاد
v نیاز به ارتباط مستقیم با محیط
v نبود تعریف استاندارد مشخص صنعتی
روندها و چالش ها:
از چالش های مهم این فناوری مشکلات طراحی سخت افزاری مناسب و واسط های تعاملی ضعیف و همینطور قیمت تمام شده آن است. از لحاظ کاربری، چالش اصلی این سیستم ها ارتباط مستقیم با محیط است که نیازمند عملکرد و بازخورد بلادرنگ است که باید تمامی ادوات تعاملی این سیستمها در این شرایط فعالیت نمایند. یکی دیگر از چالش های این نوع سیستم ها، نبود تعریف استاندارد مشخص صنعتی است که باعث شده از استانداردهای صنعت ویدئوکنفرانس استفاده شود. در حال حاضر هدف پژوهشگران از بین بردن محدودیت های عملکردی و حسی در این سیستمها میباشد.
کاربردها:
v خلبانی از راه دور
v اجرا و اعمال قانون
v جستجو و نجات
v خدمات حرفه ای
v پزشکی
v بازی های آموزشی
v حمل و نقل
v مربی ورزش
v بازاریابی
v خرید و فروش
v جراحی از راه دور
v اکتشافات علمی
v علوم فضایی
تاریخ های مهم آینده:
v بازار دور حضوری در دنیا در سال های 2016 تا 2020 حدود 53 درصد رشد نشان میدهد.
v بازارربات های دورحضوری در سال 2015 حدود 825 میلیون دلار بوده است که پیش بینی میشود در سال2020 به 3 میلیارد دلار و در سال 2022 به 7 میلیارد دلار برسد.
v پیش بینی میشود که بیشترین رشد ربات های دور حضوری به ترتیب در آمریکا، اتحادیه اروپا، چین و ژاپن باشد.
v پیشبینی میشود تا سال 2020 استفاده از میکروفن و دوربین ویدئویی و ارتباط رباتهای دورحضوری به اینترنت، این فناوری را متحول خواهد کرد.
v در حال حاضر جنبههای نظامی این فناوری بیشتر بوده ولی پیش بینی میشود حضور این رباتها در جامعه برای کاربردهایی نظیر پزشکی، بازاریابی و غیره رونق بیشتری به این فناوری بدهد.