افتتاح خط تولید پیشرفته ترین کاتالیست پالایشی کشور
واحد تولید صنعتی کاتالیستهای پالایشگاهی FCC و RFCC توسط گروه شیمیایی بهداش و با حمایتهای مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، شنبه پنجم شهریورماه با حضور دکتر ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و دکتر وطنخواه، رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و همچنین استاندار قزوین افتتاح شد.
این طرح بزرگ دانش بنیان صنعتی با سرمایه گذاری قابل توجه بخش خصوصی به اجرا درآمده است. اجرای این طرح موجب بومی سازی یکی از کالاهای اساسی صنعت پالایشگاهی به ارزش بیش از ۷۰ میلیون دلار خواهد شد.
با توجه به منحصر به فرد بودن تولید این کاتالیست در کشورهای خاورمیانه، امکان صادرات این محصولات به کشورهای روسیه و حوزه خلیج فارس وجود دارد.
یکی دیگر از ویژگی های این کاتالیست وابسته بودن حدود 11 میلیون لیتر بنزین تولیدی روزانه کشور ( 10% از کل تولید کشور) به استفاده از این ماده می باشد. همچنین با راه اندازی این واحد، 400 نفر نیروی کار به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار خواهند شد.
معرفی پروژه تولید کاتالیست FCC/RFCC :
یکی از استراتژیک ترین کاتالیست های مصرفی حال حاضر کشور (پراهمیت ترین و پرمصرف ترین)، کاتالیست واحد RFCC پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و کاتالیست FCCپالایشگاه آبادان می باشد. سالانه در حدود 70 میلیون دلار ارز به منظور واردات 15 هزار تن از این کاتالیست از کشور خارج می گردد. این در حالی است که پالایشگاه اصفهان نیز در حال برنامه ریزی جهت احداث واحد RFCC می باشد.
با توجه به اهمیت موضوع فوق الذکر، مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری با نگاهی جامع و نتیجه گرا، احداث کارخانه تولید این کاتالیست ها را از اواسط سال 1391 به عنوان هدف در دستور کار خود قرار داد. با بررسی های صورت گرفته مشخص گردید که جهت تحقق این مهم در داخل کشور باید چهار توان؛ تکنولوژیکی، مالی، تولید و نهایتا فروش در کنار هم قرار گیرند. به همین منظور این مرکز با توجه به رسالت خود در حوزه ی فناوری، از ابتدای این پروژه تاکنون اقدامات گسترده ای را جهت راه اندازی انجام داده است. فعالیت های صورت گرفته توسط مرکز:
شناسایی، مدیریت و طبقه بندی ذی نفعان پروژه
در قدم اول، تمامی ذی نفعان پروژه شناسایی و در سه گروه؛ بهره برداران (مصرف کنندگان)، صنعت گران (تولیدکنندگان) و فن آوران (دانشگاه و پژوهشگاه) شناسایی شدند. با برگزاری جلسات متعدد با هر یک از گروه های فوق الذکر، نوع نگرش، نگرانی ها، نیازها و تقاضای هر یک به طور دقیق مشخص گردید.
شناسایی و انتخاب سرمایه گذار با توان مالی و تولیدی به عنوان مجری پروژه
مجریان که در ابتدای امر، شرکت ها و سازمان های مختلفی بودند مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت شرکت تولیدی بهداش به عنوان یکی از بهترین گزینه های متولی این امر شناخته شد. شرکت شیمایی بهداش که سابق از این، همکاری مناسبی در خصوص انتقال تکنولوژی خط تولید زئولیت 4A را با این مرکز داشته، مجددا به عنوان بهترین گزینه انتخاب گردید. لازم به ذکر است که حدود 70 درصد از تجهیزات خط تولید زئولیت 4A با خط تولید کاتالیست FCC/RFCC مشابه است.
مدیریت تکنولوژی و ایجاد زیرساخت های جذب
در این بخش اصلی ترین وظیفه مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری که کمک های فناورانه بود، به مجری ارائه گردید که از جمله می توان به شناسایی و تحلیل تکنولوژی تولید کاتالیست، مشاوره جهت ایجاد تیم تخصصی علمی و صنعتی در داخل مجموعه مجری و شناسایی و ارزیابی صاحبان فناوری و تولیدکنندگان این دو نوع کاتالیست در دنیا و ایجاد ارتباط بین مجری و مجموعه های خارجی با انجام بازدیدهای طرفین از توانمندی های همدیگر اشاره کرد.در نهایت با عقد قرارداد یکی از شرکت های چینی این همکاری صورت گرفت.
کمک به دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی
با توجه به برآورد 40 میلیون دلاری سرمایهگذاری کل پروژه، با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، این پروژه به صندوق توسعه ملی جهت دریافت تسهیلات معرفی شد. با پیگیریهای لازم تصویب تسهیلات 22.4میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی در سال 1396 برای پیشبرد این پروژه بهعنوان یکی از طرح های پاییندستی صنعت نفت و گاز انجام شد.
کمک به بازاریابی فروش کاتالیست؛
انجام پیگیری های لازم جهت عقد یک تفاهم نامه ی سه جانبه بین مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت شیمیایی بهداش جهت اطمینان از بازار فروش برای تولید کننده و در نهایت نیز، با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، قرارداد تولید بار اول این محصول بین شرکت شیمیایی بهداش و پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز آخرین گام همکاریهای چندجانبه مرکز با سایر ذینفعان بود.
نظر دهید