مرکز و شبکه فناوری اقلیم (CTCN) بازوی عملیاتی سازوکار فناوری کنوانسیون چارچوب تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC) است. CTCN بر انتقال سریع و ترویج فناوریهای سازگار با محیط زیست به منظور توسعه کم کربن و افزایش تابآوری اقلیمی بنا به درخواست کشورهای در حال توسعه تمرکز دارد. CTCN راهحلهای فناوری، ظرفیتسازی و مشاوره در مورد چارچوبهای خطمشی، قانونی و نظارتی متناسب با نیازهای هر کشور ارائه میکند.
مرکز و شبکه فناوری اقلیم خدمات مربوط به تسهیل در توسعه و انتقال فناوری از طریق سه محور کلی زیر فراهم میکند:
• ارائه کمک های فنی به درخواست کشورهای در حال توسعه برای تسریع انتقال فناوری های اقلیم؛
• ایجاد دسترسی به اطلاعات و دانش در مورد فناوریهای اقلیمی؛
• تقویت همکاری میان ذینفعان فناوریهای اقلیم از طریق شبکه ای از کارشناسان منطقه ای و بخشی از دانشگاه، بخش خصوصی، و موسسات دولتی و تحقیقاتی.
نهادهای ملی تعیین شده (NDEs):
مسئولیت مدیریت درخواست های ارائه شده به CTCN برای اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم ملل متحد به یک نهاد تعیین شده ملی (NDE) واگذار می کند. این نهاد به عنوان نقطه تماس میان کشور و CTCN فعالیت میکند و تا کنون بیش از 160 NDE به CTCN معرفی شده است. مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری نیز به عنوان NDE ایران انتخاب و معرفی شده است. علاوه بر این، این مرکز در کمیته های ملی مرتبط نیز عضویت از قبیل کارگروه ملی تغییر اقلیم، کارگروه مذاکراتی بینالمللی و کارگروه ملی آلودگی هوای کلانشهرها عضویت دارد.
نقش ها و مسئولیت های NDE ها:
NDE ها نقش اساسی در حصول اطمینان از اینکه درخواست های ارسال شده به CTCN منعکس کننده شرایط و اولویت های ملی آنها هستند، ایفا می کنند. NDE ها همچنین پشتیبانی ارائه شده توسط CTCN در سطح ملی با سایر فرآیندهایی که به تغییرات اقلیم می پردازند را هماهنگ میکنند. به عنوان مثال، آنها از مشارکت وزارتخانه های مربوطه، نقاط تماس سایر مکانیسم های UNFCCC، بخش خصوصی، جامعه مدنی و دانشگاه در صورت لزوم اطمینان حاصل می کنند.
NDE ها پشتیبانی از کشورهای خود را از CTCN از طریقهای زیر انجام میدهند:
• ارائه خدمات به عنوان نقطه تماس ملی در فعالیت های CTCN ؛
• حمایت از ارائه و اولویت بندی درخواست ها و پیشنهادات؛
• مدیریت فرآیند ملی ارسال درخواست های کمک فنی به CTCN.