کتاب «از سرمای کازان تا شرجی خلیج فارس»
پژوهشگاه صنعت نفت، 14 تيرماه 1400 و همزمان با گراميداشت روز قلم، رونمايی از كتاب " از سرماي كازان تا شرجي خليج فارس" را برگزار كرد.
این مراسم با حضور نویسندگان این کتاب و جمعی از مدیران ارشد پژوهشگاه صنعت نفت ، شرکت ملی گاز ایران، مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و همچنین نقشآفرینان این کتاب برگزار شد.
بر همین اساس این کتاب، روایت ماجرایی است که در طول 15 سال اتفاق افتاده است و گام به گام تولد، رشد و شکوفایی یک فناوری کمتر شناختهشده را از زبان بازیگران اصلی آن بیان میکند
این کتاب در پنج فصل و نیم تنظیم شده است که هر فصل آن را یک نفر از بازیگرانش روایت میکند تا جزئیات، نقشها و موقعیتها برای خواننده روشنتر شود و همزمان داستان در روسیه، تهران و گرمای شدید عسلویه دنبال میشود.
این کتاب روایتی از پروژههای ادورانت، DMD و DMC است که توسط محققان مرکز همکاری تحول و پیشرفت، پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی گاز بعد از سالها تلاش و ممارست به ثمر نشسته است.
مقدمه
با توجه به سیاستهای دولت و وزارت نفت جهت حفظ محیط زیست و کاهش مواد آلاینده در سوختهای فسیلی پژوهشگاه صنعت نفت با هماهنگی دفتر همکاری های فناوری ریاست جمهوری پروژه کاهش ترکیبات گوگردی را در سال 1378در برنامه های کاری خود قرار داد.
فناوری های مرکاپتانزدایی DMD و DMC در همکاری پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان دریافتکننده فناوری با انستیتو VNIIUS روسیه به عنوان منبع فناوری در کشور با سرمایه گذاری حدود 150 هزار دلار بومیسازی شد.
کاربرد تکنولوژی
این تکنولوژی هم اکنون در واحدهای مرکاپتانزدایی پتروشیمی خارک، پالایشگاه گازی بیدبلند به کار رفته است و در برخی از سایر طرحهای در حال اجرای پارس جنوبی نیز در حال به کار گیری میباشد.
همچنین، پژوهشگاه صنعت نفت، طراحی، ساخت و راهاندازی واحد ادورانت با ظرفیت 800 تن در سال را برای شرکت ملی گاز انجام داده و به دنبال نتایج مثبت حاصل شده از راهاندازی این واحد، قرار است شرکت ملی گاز ایران افزایش ظرفیت این واحد را به میزان 2000 تن در سال برساند.
همکاران مرکز
در مقدمه این کتاب ذکر شده است، که این کتاب بر اساس مصاحبه با 27 نفر از فعالین پروژه تدوین شده است، که 2 نفر از اشخاص کلیدی در تدوین کتاب، همکاران معاونت انرژی مرکز، آقایان امامی و روحبخش هستند.
در این پروژه که از سال 1378 در معاونت انرژی مرکز کلید خورد، مرکز در حوزههای متنوعی نظیر موارد ذیل نقشآفرینی داشته است:
- شناسایی منابع فناوری در روسیه،
- ارتباطگیری،
- مذاکرات تکنولوژی،
- انعقاد قرارداد اکتساب فناوری،
- سفرهای تیم ایرانی به روسیه و حضور تیم روس در ایران،
- راه اندازی اولیه
سخنرانان مراسم:
سخنرانی دکتر توفیقی
https://www.ripi.ir/news-all/management/2610-ripi-400-04-14-03
دکتر توفیقی، همزمان با گرامیداشت روز قلم:
کمرنگترین قلمها از قویترین حافظهها اثر بخشتر است
دکتر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، در مراسم رونمایی از کتاب "از سرمای کازان تا شرجی خلیج فارس"، که روز 14 تیرماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، ضمن قدردانی از نویسندگان و نقشآفرینان این اثر به یادماندنی، گفت: این کتاب از قلم بسیار شیوا و جذابی برخودار است و این نشان از تلاش نویسندگان آن دارد؛ ولی آنچه در این کتاب روایت شده است بخشی از زحمات محققان این پروژه است؛ چرا که نویسندگان در تمامی رویدادهای این پروژه مهم حضور نداشتهاند.
ایشان به اهمیت مستندسازی رویدادها و اتفاقات علمی تاکید کرد و افزود: اشاره به جزئیات و به رشته تحریر درآوردن اتفاقات مهم میبایست جایگزین فرهنگ شفاهی شود و این امر را باید در کشور ترویج بخشید؛ چرا که این موضوع پیامدهای مثبتی را به همراه خواهد داشت.
وی به سخن یکی از بزرگان در حوزه مکتوبسازی اطلاعات و فرآیندها نیز اشاره کرد و گفت: در یکی از جلسات که بنده در آن حضور داشتم بر عبارت، "کمرنگترین قلمها از قویترین حافظهها اثر بخشتر" است، اشاره شد، چرا که آثار مکتوب میتواند ارزشمندتر و اثر بخشتر باشند از این رو مدیران باید تمام تجربهها و اندیشههای خلاقانهای را که در طول سالها خدمت کسب کردهاند برای آیندگان به صورت مکتوب درآورند.
رئیس پژوهشگاه با تاکید بر اینکه دسترسی به دانش در دنیا حرف اول را میزند، تصریح کرد: اخیرا موضوع مدیریت دانش در دنیا نیز مطرح شده است، که دانش انباشته و دانش ضمنی افراد نباید هدر برود و با توجه به سرعت تحولات و رقابت شرکتها در سراسر دنیا، نباید زحمات سالیانه افراد نادیده گرفته شود؛ چرا که این امر باعث میشود که تجربههای تلخ دیگر تکرار نشود و تجربههای خوب بارها تکرار شوند.
وی به اهمیت مدیریت دانش در سازمانهایی همچون پژوهشگاه اشاره کرد و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مجموعهای که توسعه دهنده تکنولوژی به حساب میآید باید به دنبال مستندسازی و مکتوب کردن تمامی دستاوردهای محققان خود باشد؛ چرا که علاوه بر توسعه زیرساختها، کشورهای در حال توسعه باید بر انتقال و توسعه تکنولوژی در دنیای کنونی نیز تلاش کنند و این امر با مستند سازی و روایت رویدادهای مهم سازمان میسر میشود.
گفتنی است این مراسم با حضور نویسندگان کتاب، مدیران پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی گاز ایران، مرکز همکاریهای ریاست جمهوری ، در مرکز همایشهای بینالمللی پژوهشگاه برگزار شد.
همچنین سایر سخنرانان این مراسم عبارت بودند از:
- دکتر پاک سرشت (شرکت گاز)
- مهندس عراقی (شرکت گاز)
- سعید حسین رفیعی (نویسنده کتاب)