صنعت برق یکی از زیرساختهای کلیدی توسعه در جهان محسوب میشود که زنجیره ارزش آن از فرایند تولید برق آغازشده و پس از انتقال و توزیع، در مصرفکننده برق به پایان میرسد. بر اساس گزارشهای منتشرشده در بخش صنعت برق، ایران با تولید 7میلیارد کیلووات ساعت در سال 2014، رتبه هفدهم تولید برق در دنیا و رتبه اول در منطقه را به خود اختصاص داده است.
ایران از جمله کشورهای صادرکننده انرژی برق است و با میزان 6707میلیون کیلووات ساعت، در رتبه بیست و پنجم دنیا جای گرفته است. بررسی روند صادرات انرژی برق در ایران نشان میدهد که میزان صادرات انرژی برق از 622میلیون کیلووات ساعت در سال 1377 به 9660میلیون کیلووات ساعت در سال 1393 رسیده است. خالص صادرات انرژی برق ایران از سال 1386 جهش زیادی داشته و وزارت نیرو توانسته است با ثابت نگهداشتن واردات انرژی برق، صادرات انرژی برق را افزایش دهد.
صادرات کالا و خدمات مهندسی برق
صادرات تجهیزات صنعت برق در دهه گذشته، بهطورکلی دارای یکروند صعودی بوده و بهطور متوسط سالانه 20 درصد رشد داشته است. منظور از صادرات خدمات فنی و مهندسی بخش نیرو پروژههای مهندسی و ساخت تأسیسات برقی (EPC) است.
اشتغال در صنعت برق
هماکنون بیش از 8میلیون نفر در دنیا در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر مشغول به کارند و پیشبینی میشود تا سال 2026، با توسعه راهکارهای فناوری اطلاعات برای مدیریت دادههای مشترکین و اتوماسیون شبکه توزیع برق، گردش مالی این حوزه به بیش از 21.4میلیارد دلار برسد.
ظرفیتها و مزیتهای کشور
- درصد بالای خودکفایی کشور در احداث نیروگاه و فرآیند تولید، انتقال و توزیع برق؛
- ظرفیت مازاد تولید برق در کشور و امکان صادرات برق به کشورهای منطقه؛
- ضرورت ارتقای بازدهی نیروگاهها و کاهش تلفات شبکه برق کشور؛
- وجود منابع سرشار تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر برای تولید برق در کشور.