پنجمین شماره ماهنامه هوش مصنوعی
دنیای دیجیتال، همواره پیچیده تر میشود. استیفن هاوکینگ، فیزیکدان و دانشمند برجسته انگلیسی گفته است: "موفقیت در ایجاد هوش مصنوعی مؤثر، می تواند بزرگترین و یا بدترین رویداد تاریخ تمدن بشر باشد، مگر اینکه یادبگیریم چگونه خود را برای رویارویی با خطرات احتمالی آن آماده کرده و از آنها اجتناب کنیم". در این راه، نباید هیچ فرصتی را برای کسب آمادگی از دست داد و در حالیکه ناگزیر از حرکت در جریان فناوری هستیم، کسب مهارت سکانداری آن برای اینکه مقصد نهایی آن چیزی باشد که ما تعیین میکنیم نه جایی که فناوری ما را با خود می برد، بسیار حیاتی است.
آنچه در این شماره می خوانید...
در بخش اخبار و تازه ها، مطلب "اقدام سختگیرانه چین در خصوص الگوریتم های هوش مصنوعی"، از تدوین پیشنویس دستورالعملی میگوید که نظارت چین را بر کاربرد الگوریتم های هوش مصنوعی در کسب وکارها و اینترنت این کشور، سختگیرانه تر خواهد کرد.
اخیراً بیمارستانهای سراسر ایالاتمتحده متوجه شدند که ابزار هوش مصنوعی که برای تشخیص بیماری سپسیس در بیمارستان های ایالات متحده مورد استفاده قرار میگیرد، دارای درصد قابل توجهی خطا است. پیرو خبر "پرواز در تاریکی" در این شماره، محققین دانشگاه استنفورد عدم وجود اطلاعات شفاف درخصوص میزان بررسی این مدل ها از نقطه نظر عدالت، سوگیری های ناخواسته و قابلیت اطمینان بلندمدت را در بروز این دسته از خطاها مؤثر میدانند.
در مطلب " یک زبان برنامهنویسی جدید در خدمت ارزیابی سریعتر و بهتر عدالت هوش مصنوعی"، به سوگیریهای احتمالی الگوریتم های هوش مصنوعی و توسعه یک زبان برنامه نویسی جدید توسط محققان دانشگاه ام آی تی برای ارزیابی عدالت الگوریتم ها با دقت و سرعت بیشتر، پرداخته شده است.
در خبری که در مورد تصادفات خودروهای خودران تسلا منتشر شده (ایالات متحده امریکا، تحقیقات رسمی خود را در زمینه فناوری رانندگی خودران آغاز میکند)، به خطرات احتمالی ناشی از این فناوری اشاره شده است. به گفته سخنگوی سخنگوی NHTSA، هیچ یک از وسایل نقلیه موتوری موجود در بازار قادر به راندن خود نیست. هر وسیله نقلیه موجود نیاز به یک راننده انسانی دارد که همیشه آن را در کنترل داشته باشد.
مقاله "دگردیسی"، در مورد انقلاب ناشی از هوش مصنوعی و تحول عقلانیت و تصمیمگیری انسان صحبت میکند که به دنبال آن حادث میشود. ما باید بپذیریم هوش مصنوعی دیر یا زود بسیار پیشرفته و همه گیر خواهد شد. بنابراین ضروری است که از خود بپرسیم تکامل این فناوری چه پیامدهایی را برای ادراک حسی، معرفت عقلانی و تعاملات انسانها خواهد داشت؟ هوش مصنوعی چه تأثیری بر فرهنگ و در نهایت تاریخ ما خواهد گذاشت؟ این جستار، عصاره گفتگوی سه ساله سه نویسنده این مقاله است که یکی مورخ و بعضاً سیاستگذار، دیگری مدیر سابق یک شرکت بزرگ فناوری و دیگری، رئیس مؤسسهای دانشگاهی با محوریت فناوری است. در این مطلب، پرسشهای موشکافانهای درباره اهمیت توسعهی هوش مصنوعی در تمدن بشری مطرح می شوند.
در مقاله " چگونه مقررات جدید بازار حکمرانی هوش مصنوعی را هدایت میکند"، به توصیف کلی سه مرحله اصلی حکمرانی هوش مصنوعی (انتشار اصول اخلاقی توسط شرکت های فناوری و دولت ها، شاهد اجماع در خصوص موضوعاتی مانند حریم خصوصی، کنترل انسان، توضیح پذیری و انصاف، و تبدیل اصول به عمل) پرداخته شده و بر این واقعیت تلخ تأکید نموده که عموماً سازمان ها در مرحله اول متوقف شده و حتی درصد قابل توجهی از سازمان ها فاقد ساختارهای لازم و یا دارای ساختارهای ناکافی برای مدیریت داده و مدل های هوش مصنوعی هستند.
در مقاله "چین کماکان کارخانه جهان و در حال طراحی آینده توسط هوش مصنوعی است"، به نقش آفرینی چین در آینده هوش مصنوعی و تحولات ناشی از توسعه این فناوری در اقتصاد چین پرداخته شده است.
در مقاله با عنوان " چگونه نرمافزارهای متنباز سیاستهای حوزه هوش مصنوعی را شکل میدهند؟"، به اهمیت نرم افزارهای متن باز در حوزه های سیاستگذاری هوش مصنوعی پرداخته شده است. این نرمافزارها، با کاهش میزان دانش ریاضیاتی و فنی مورد نیاز برای استفاده از هوش مصنوعی، کاراندازی هوش مصنوعی را ارتقاء و افزایش میدهند و میتوانند استفادهی وسیعتر و مطلوبتری از هوش مصنوعی اخلاقی را در پی داشته باشند. اما نرم افزارهای متن باز، همانند شمشیر دو لبه هستند؛ چرا که کاربرد وسیعتر و آسانتر هوش مصنوعی مبتنی بر نرمافزارهای متنباز میتواند باعث افزایش نوآوری در زمینهی جنبههای خرابکارانهی هوش مصنوعی شود و در عین حال که به نفع رقابت بخشی است، به ضرر آن هم می تواند باشد. سیاستگذاری هوش مصنوعی بالذات به نرمافزارهای متنباز گره خورده است و سیاستگذاران موظفاند به تقویت کدهای مبتنی بر نرمافزارهای متنباز در حوزه علوم ادامه دهند و از مهار آن اجتناب نموده و توأماً برای کاهش خطرات ناشی از آن، راه حل های هوشمندانه ارائه دهند.
بخش نشست و گفتگوی این شماره، به خلاصه ای از اولین نشست تخصصی انجمن سیاستگذاری هوش مصنوعی (AIPF) اختصاص داده شده که با عنوان " سیاستگذاری هوش مصنوعی: حرکت از اصول به عمل" در روزهای ششم و هفتم ماه می 2021 توسط کالج محاسبات دانشگاه MITبرگزار شده است. در این همایش، مقامات دولتی و سیاستمداران از کشورها و سازمانهای مختلف بینالمللی و همچنین رهبران و حامیان جامعه مدنی در قالب سه کارگروه حمل و نقل، امور مالی و سلامت به بحث و تبادل نظر پرداختند.
در مطلبی از کاربرد هوش مصنوعی، آمده است: "آیا هوش مصنوعی جایگزین نوازندگان خواهد شد؟"، در متن این خبر، به ظهور نسل جدیدی از موسیقی الکترونیکی اشاره شده که توسط هوش مصنوعی خلق میشود. در این راستا، صنعت موسیقی هوش مصنوعی در حال شکل گیری و توسعه است. هوش مصنوعی میتواند نوآوری داشته باشد و اصوات و مفاهیم جدیدی خلق کند که پیش از آن، هرگز وجود نداشته است.
در مطلب دیگری از همین بخش آمده است؛ " هوش مصنوعی درپیش بینی از بین رفتن یخهای قطب شمال کمک میکند"، در چهل سال اخیر شاهد گرم شدن قابل توجه هوا در منطقه قطب شمال بودهایم. اخیراً گروهی از محققین موفق به ابداع ابزار هوش مصنوعی تحت عنوان آیس نت (IceNeT) شدهاند که میتواند سرعت آب شدن یخهای این منطقه را با دقت بالا و هزاران بار سریعتر از روشهای سنتی پیشبینی کند.
سخن سردبیر
دنیای دیجیتال، همواره پیچیده تر میشود. استیفن هاوکینگ، فیزیکدان و دانشمند برجسته انگلیسی گفته است: "موفقیت در ایجاد هوش مصنوعی مؤثر، میتواند بزرگترین و یا بدترین رویداد تاریخ تمدن بشر باشد، مگر اینکه یادبگیریم چگونه خود را برای رویارویی با خطرات احتمالی آن آماده کرده و از آنها اجتناب کنیم". در این راه، نباید هیچ فرصتی را برای کسب آمادگی از دست داد و در حالیکه ناگزیر از حرکت در جریان فناوری هستیم، کسب مهارت سکانداری آن برای اینکه مقصد نهایی آن چیزی باشد که ما تعیین می کنیم نه جایی که فناوری ما را با خود می برد، بسیار حیاتی است.
پیرو مأموریتی که در این راه برای خود قائل هستیم، از این شماره، بخش جدیدی را تحت عنوان "نشست و گفتگو"، به ماهنامه هوش مصنوعی اضافه کرده ایم. در این بخش، سعی داریم خلاصه ای از یکی از نشست های داخلی و خارجی برگزارشده و یا جانمایه گپ و گفتی که با فعالان حوزه هوش مصنوعی خواهیم داشت را برای بهره برداری در خدمت مخاطبین محترم قرار دهیم.
نظر دهید