کتاب «نانوفناوری، تجارت، سیاست و قوانین مالکیت فکری»
کشور عزیز ما بیش از 15 سال است که در عرصه نانوفناوري گام نهاده و هر روز جایگاه خود را در سطح جهانی ارتقا میبخشد. در این حرکت عظیم، تمامی افراد و شرکتهایی که به سهم خود، آجری بر این بنا مینهند...
معرفی
کشور عزیز ما بیش از 15 سال است که در عرصه نانوفناوری گام نهاده و هر روز جایگاه خود را در سطح جهانی ارتقا میبخشد. در این حرکت عظیم، تمامی افراد و شرکتهایی که به سهم خود، آجری بر این بنا مینهند، در این پیشرفت، نقش ایفا میکنند و به نوبه خود سهیم هستند. در این میان، ستاد توسعه فناوری نانو با توجه به رسالت خود در توسعه و ترویج همه جانبه این فناوری در سطح ملی، صنعت و بنگاه، به نظر میرسد که بایستی ضمن بهره گیری از روشهای بومی برای رسیدن به اهداف، از تجارب و یافته¬های دیگر کشورها نیز بهره گیری نماید. در این بین برخی کشورها، گوی سبقت را نسبت به بقیه ربوده و دارای تجارب و دستاوردهای قابل توجهی میباشند. مترجمین، بنا بر علاقه و اشتیاق شخصی که برای توسعه این حوزه حائز اهمیت قائلاند، تصمیم به ترجمه کتابی جامع گرفتهاند که اهم مباحث و موضوعات مبتلابه توسعه این فناوری اعم از مقررات، تجاریسازی، مالکیت معنوی و غیره را پوشش می دهد.
این کتاب ارزشمند، که توسط یک ناشر معتبر جهانی (جان وایلی) به چاپ رسیده، توسط برخی از مدیران عامل شرکتهای امریکایی مطرح تولید کنندۀ محصولات نانویی (از قبیل DuPoint و NanoSys) مورد تقدیر قرار گرفته است. در این کتاب، به نوعی عمده تجربیات، برنامهریزیهای انجام شده، نقاط ضعف و قوت دولت آمریکا در مواجهه با فناوری نانو مورد نقد و بررسی و تحلیل قرار گرفته و پیشنهاداتی را برای بهبود و اثر بخشی هرچه بیشتر توسعه فناوری نانو ارائه داده است. به نظر میرسد با توجه به جایگاه و سابقه طولانی کشور آمریکا در توسعه این فناوری و موفقیتهای کسب شده در پایه ریزی مبانی صنعتی، حقوقی و مقررات مربوطه، استفاده ازاین تجربیات، میتواند سرعت نیل به اهداف عالیه توسعه فناوری نانو را درکشور عزیزمان افزایش دهد.
چند ویژگی قابل تامل در مورد کتاب:
1- نام کتاب: The Handbook of Nanotechnology, Business, Policy, and Intellectual property Law
در کتب مهندسی، "هندبوک یا کتاب مرجع" به کتابی گفته میشود که مرجعی از اطلاعات و دادهها، جداول و نمودارهاست، ولی کتاب مذکور، علاوه بر دربر گرفتن این موارد، به این دلیل برگزیده شده است که از لحاظ مسائل مرتبط با تجارت نانوفناوری، جامعیت داشته، به عنوان کتابی کامل در این زمینه محسوب میشود.
2- نقش ترویجی کتاب:
با تلاشهای ارزشمند ستاد نانو، انواع نانوذرات در کشور تولید شده، و لی متاسفانه شاهد ورود و هجوم نانو مواد از کشورهای دیگر میباشیم. این مطلب، اشاره به نکته مهمی دارد و آن اینکه، میبایستی به امر تجاریسازی فناوریهای نانو، بیش از گذشته اهتمام بورزیم.
محتوای کتاب حاضر میتواند برای توسعه هرچه بیشتر موارد زیر، به کار گرفته شود:
- ایجاد و گسترش زیرساختهای مورد نیاز
- مشخص نمودن و تدقیق نقش بازیگران، رابطه و رویههای حاکم بین آنها ( نظام ملی توسعه فناوری)
- حمایت دولت بیش از آنکه از نوع حمایت استادی- شاگردی باشد، از نوع مادر و فرزندی است
- تعیین نقش دولت در سیاستگذاری توسعه این فناوری راهبردی و مکانیزمهای اعمال آن
- راهبری رشد و توسعه شرکتهای دانش بنیان، به عنوان موتور محرکه توسعه این فناروی با بهره گیری از روشهای متداول و موثر ازجمله ایجاد کنسرسیوم، ادغام و...
- کمک به وضع قوانین حامی توسعه فناوری نانو در کشور و ایجاد زیر ساختهای لازم
در این کتاب همه این مباحث مطرح و به تفصیل بحث شده است.
3- اعتبار کتاب:
- ناشر آن جان وایلی است که یکی ا ز بهترین ناشران دنیاست.
- توسط مدیران عامل چندین شرکت بزرگ تولید کننده محصولات نانویی آمریکایی مورد تقدیر قرار گرفته است.
- توسط تیمی متشکل از افراد برجسته حوزه صنعت همچون Canon، NanoBussines، Arrowhead و یکی از اساتید برجسته دانشگاه استنفورد به رشته تحریر درآمده است.
- کتاب مذکور، به عنوان کتاب سال آمریکا شناخته شده است.
این اثر گرانسنگ، میتواند در اختیار سیاستگذاران، صاحب نظران و متخصصان، اساتید دانشگاهها، دانشجویان، شرکتهای نانویی، پارکهای علم وفناوری و مراکز تحقیقاتی و کتابخانههای کشورقرار گیرد.
فهرست
بخش اول: مقدمهای بر نانو فناوری
فصل اول: مفهوم نانو فناوری
فصل دوم: ساختار صنعتی که نانوفناوری را ارتقا میدهد
بخش دوم: سیاست و مقررات نانوفناوری
فصل سوم: مفاهیم اجتماعی و اخلاقی
فصل چهارم: مقررات زیستمحیطی
فصل پنجم: دفتر ثبت پتنت و نشان تجاری (PTO)
فصل ششم: مقررات FDA
فصل هفتم: امنیت ملی و کنترل صادرات
فصل هشتم: سرمایهگذاری دولت مرکزی
فصل نهم: نتایج
بخش سوم: تجارت نانوفناوری
فصل دهم: آغاز به کار یک شرکت نانوفناوری
فصل یازدهم: برنامههای کسبوکار و استراتژی
فصل دوازدهم: مراحل اولیه تامین مالی
فصل سیزدهم: مالکیت فکری
فصل چهاردهم: مشارکت حقوقی و جهانی سازی
فصل پانزدهم: تثبیت و استانداردسازی
فصل شانزدهم: فرصتهای خروج
فصل هفدهم: نتیجه
The handbook of Nanotechnology, Business, Policy, and Intellectual Property law
نویسندگان:
Griffith Kundahl, Ruben Serrato, Jose Miguel Represas-Cardenas, John C. Miller
مترجم: دکتر محمد حسین صبور