تدوین نقشه راه بومیسازی پمپهای درونچاهی الکتریکی
در آغاز تولید از میادین نفتی، فشار نسبتاً بالای آن باعث میشود که نفت بدون اعمال نیروی خارجی و بهطور طبیعی به سطح زمین جریان یابد؛ اما با مرور زمان و افت فشار مخزن، تولید نفت از چاه با کاهش روبهرو میشود و یا حتی ممکن است به صفر برسد. با توجه به اینکه بسیاری از میادین نفت و گاز کشور نیمهعمر خود را پشت سر گذاشتهاند و با افت تولید مواجه شدهاند، لزوم استفاده از فناوریهای پیشرفته برای افزایش تولید از این میادین ضروری به نظر میرسد.
یکی از متداولترین و پربازدهترین روشهای مورداستفاده در کشورهای تولیدکننده نفت برای افزایش فشار و درنتیجه ازدیاد ضریب بازیافت نفت، فرازآوری مصنوعی به کمک پمپهای درونچاهی الکتریکی (ESP) است. در ایران نیز از سالیان دور، استفاده از این نوع پمپها در میادین دریایی مرسوم بوده است؛ اما با توجه به عدم بومیسازی این نوع پمپها در داخل کشور، پس از تحریمها، تأمین آن با مشکل اساسی مواجه شده است.
بر همین اساس، تأمین و بومیسازی این تجهیزات از اولویت بالایی برای تداوم تولید نفت کشور برخوردار است. خاطرنشان میسازد که بومیسازی پمپهای درونچاهی یکی از محورهای مورد پیگیری وزارت نفت ذیل برنامه بومیسازی 10 قلم کالای اساسی است.