توسعه، بومی سازی و گسترش كاربرد فناوری های كاهش آلودگی هوا با معرفی پنج محصول
پنج محصول فناورانه شامل فیلتر ذرات دیزل(DPF) و سيستم الكترونيكي پايش آنلاين آن، موتور سیکلت برقی، ايستگاه شارژ و زير سيستم هاي اصلي، ناوگان هوشمند موتورسيكلت برقي، هسته کاتالیست خودروهاي بنزيني و باتری های لیتیومی پیشرفته طي نمايشگاهي در روزهاي چهارشنبه يكم بهمن و شنبه 4 بهمن در مركز همكاری های تحول و پيشرفت رياست جمهوري معرفی شد.
پنج محصول فناورانه شامل فیلتر ذرات دیزل(DPF) و سيستم الكترونيكی پايش آنلاين آن، موتور سیکلت برقی، ايستگاه شارژ و زير سيستم هاي اصلي، ناوگان هوشمند موتورسيكلت برقي، هسته کاتالیست خودروهاي بنزيني و باتری هاي لیتیومی پیشرفته طي نمايشگاهي در روزهاي چهارشنبه يكم بهمن و شنبه 4 بهمن در مركز همكاريهاي تحول و پيشرفت رياست جمهوري معرفی شد.
اين مرکز با توجه به افزایش معضل آلودگی هوا در تهران و سایر کلان شهرها از سال های گذشته طرح های متعددی در زمینه توسعه و تجاری سازی فناوری های مربوط به کاهش آلودگی هوا با مشارکت فعال شرکتهای فناور و سایر نهادهای متولی در دستور کار خود قرار داده که برخی از آنها به شرح ذيل به انجام رسیده است.
فیلتر بومیسازیشده ذرات دیزل و سیستم پایش آنلاین آن
الزام به استفاده از فیلتر جاذب ذرات دوده دیزل (DPF) در خودروهای دیزلی یکی از اقدامات اولیه برای کاهش اثرات نامطلوب ناشی از ذرات معلق بر کیفیت هوا و سلامت مردم، محسوب میشود، در کشور نیز به این مهم در ماده ۴ آییننامههای اجرایی مواد ۲ و ۸ " قانون هوای پاک" پرداخته شده است.
در همین راستا با توجه به نیاز کشور برای به کارگیری فیلتر مذکور در ناوگان دیزلی و همچنین اعمال تحریمها، از سه سال قبل و با حمایت مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت رياست جمهوری از یک شرکت دانشبنیان نسبت به توسعه و بومیسازی فناوری فیلتر (DPF) اقدام کرده است.
این شرکت ضمن دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت هسته و پوسته فیلتر ذرات دیزل، موفق به دریافت گواهیهای لازم در مراحل مختلف آزمونهای آزمایشگاهی شده و با همکاری شهرداری تهران، دو عدد فیلتر ساختهشده را روی دو دستگاه اتوبوس تککابین و دوکابین بدون بروز اشكال انجام داده است كه در روز سهشنبه 30 دی ماه با حضور شهردار تهران نيز اين رونمايي انجام گرفت.
از سویی دیگر و صرفنظر از قیمت بالای سیستمهای وارداتی پایش فیلتر ذرات دیزل، بواسطه مشکلاتی که در تامین بردهای الکترونیکی و تعمیر و نگهداری آنها وجود دارد، با حمایتهای صورت گرفته از سال ۱۳۹۷، اقداماتی در راستای کسب دانش فنی و بومیسازی سیستم پایش عملکرد فیلتر شد، این شرکت موفق به ساخت محصولی با ویژگیهای مشترک با محصولات وارداتی شده است، این سیستم این قابلیت را دارد که ضمن پردازش اطلاعات مربوط به فشار و دما، دادههای مورد نظر را ثبت کند و در صورت وجود شرایط اضطرار به اطلاع نمایندگان شرکت و اپراتور برساند.
به طور کلی، اقدامات انجام شده در زمینه بومیسازی فیلتر دوده دیزل و سیستم پایش آنلاین موجب میشود علاوه بر عدم وابستگی به واردات، قیمت تمام شده آن در شرایط کیفیت برابر، به مراتب کمتر از نمونههای خارجی آن باشد.
ناوگان هوشمند موتور سیکلت برقی
طرح پلتفرم اجاره وسیله نقلیه برقی برای حمل بار و مسافر است، پروتکلی برای انرژی تعریف شده و هر فردی که وارد آن باشد، باید مطابق دستوالعمل ها اقدام کند، در این طرح هم فرد می تواند خود موتور را خریداری کند و هم موتور کرایه کند، کرایه موتورهای این ناوگان ۳ ساله است، در حال حاضر این طرح در رشت به دلیل مسطح بودن و آلودگی هوا پیاده سازی شده است.
همچنین یک شرکت دانش بنیان موفق به تولید موتور سیکلت برقی در چهار مدل شده است. این موتور دارای سیستم VCU و یک سامانه هوشمند برای عیب یابی وسیله نقلیه است و به صورت لحظهای مشکلات احتمالی را به کاربر ارائه میدهد.
این فناوران علاوه بر موتورسیکلت برقی، دو محصول فناورانه دیگر شامل "ایستگاه شارژ" و زیر سیستمهای اصلی مانند الکتروموتور و باتری را عرضه کردند.
باتری پکهای تولید این شرکت ضد شوک و ضربه، ضد آتش و مقاوم در برابر آب است، ضمن آنکه تا دمای منهای ۳۰ درجه سانتیگراد قادر به فعالیت است.
هسته کاتالیست خودروهای بنزينی
بر اساس آمارها حدود ۷۰ درصد آلودگی هوا مربوط به منابع متحرک است و کاربرد کاتالیست در خودروها قادر هستند که تا ۹۰ درصد گازهای سمی خارج شده از موتور خودروها را بی اثر کنند.
در این راستا محققان یکی از شرکت های دانش بنیان اقدام به تولید هسته کاتالیست خودرو کردند، ساخت کاتالیست شامل بخشهای ساخت هسته سرامیکی، پوشش دهی با محلول کاتالیست و جای گذاری در کاور فلزی است و این محققان هسته سرامیکی را طراحی کردند.
در حال حاضر این قطعه وارداتی بوده و به عنوان حلقه مفقوده تولید کاتالیست خودرو محسوب می شود، به گفته محققان این طرح، تولید این محصول فناورانه با همکاری ایران و چین از سه سال قبل در حال اجرا است و کوچکترین مقیاس اقتصادی برای خط تولید طراحی و انتخاب شده است.
ظرفیت تولید این محصول ۳۰۰ هزار قطعه هسته سرامیکی در سال است، این محصول قابلیت پاس کردن استانداردهای یورو ۵ به بالا را دارد.
همچنين دكتر سيروس وطن خواه در مصاحبه با خبرنگار ايسنا نكات زير را عنوان نمودند:
- تاکید بر این که آلودگی هوا یکی از مسائل گلوگاهی کشور است؛
- علیرغم همه تلاشهای صورت گرفته وجود آلودگی هوا نشان می دهد این تلاش ها کافی نیست؛ از این رو ما با برگزاری نمایشگاهی اقدام به معرفی یافته های فناورانه در این زمینه به مسوولان کرده ایم؛
- مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری که ماموریت آن شناسایی نیازهای گلوگاهی نوآوری های کشور است، تصمیم گرفت که برخی از دستاوردهای پروژه هایی که در راستای مقابله با آلودگی هوا و کمک به رفع آلودگی هوا است را در قالب یک نمایشگاه کوچک به مخاطبان معرفی کند تا یک بار دیگر توجهات به این مسئله جلب شود؛
- این نمایشگاه در راستای معرفی فناوری های تجاری شده از سوی شرکتها و فناوران برگزار شده است؛
- از جمله فناوری هاي ارائه شده می توان به فناوری فیلتر ذرات دیزل، برقی سازی حمل و نقل و طراحی و تولید موتورسیکلت برقی، هسته کاتالیست خودروهای بنزینی و باتریهای پیشرفته اشاره کرد که از سوی شرکتهای دانش بنیان عرضه شده است؛
- با وجود این فناوری ها می خواهیم به مسوولان این مسئله را معرفی کنیم که در کشور توانمندی های خوبی وجود دارد که قابل عرضه هستند و باید آنها را دید و بر روی آنها تکیه کرد و مسائل و چالشهای آنها را برای ارائه به بازار مرتفع کرد تا بتوانیم از آنها بهره مند شویم؛
- اشاره به وجود قانون مترقی هوای پاک در کشور كه این قانون بطور خلاصه عبارت است از مجموعه ای از قوانین و فناوری که وجود هر دوی آنها برای اجرای قانون هوای پاک ضروری هستند و بدون داشتن یکی، دیگری اثربخش نخواهد بود؛
- اگر ما مقررات خوبی داشته باشیم ولی فناوری های کاربردی در اختیار نداشته باشیم، مقررات بر روی زمین خواهند ماند و به عکس اگر شرکتها و موسسات فناورانه، محصولات خوبی ارائه دهند، ولی مقررات خوبی نباشد، زحمات محققان به نتیجه مطلوب نخواهد رسید؛
- این نمایشگاه بهانه ای خواهد بود تا فناوران با مسوولان گفتمان مستقیمی برقرار کنند و مشکلات خود را مطرح کنند تا جهشی در زمینه توسعه فناوری های مرتبط با کاهش آلودگی هوا صورت گیرد؛
- این مرکز با برگزاری نمایشگاه می خواهد اعلام کند که در راستای ماموریت و جایگاه خود، به حوزه آلودگی هوا بی تفاوت نبوده و اقداماتی انجام داده که بخشی از این اقدامات امروز به نتیجه رسیده است.