چالش های ناشی از پیشرفت فناوری دیجیتال چین برای اروپا
در این گزارش تصریح شدهاست که چین در مسیر تحقق هدف خود مبنی بر دستیابی به جایگاه رهبری جهانی در حوزههای نسل پنجم، هوش مصنوعی، رایانش کوآنتومی و سایر فناوریهای دیجیتال تحولآفرین در حال پیشرفت است.
در این گزارش تصریح شدهاست که چین در مسیر تحقق هدف خود مبنی بر دستیابی به جایگاه رهبری جهانی در حوزههای نسل پنجم، هوش مصنوعی، رایانش کوآنتومی و سایر فناوریهای دیجیتال تحولآفرین در حال پیشرفت است. گفتنی است که چین در کاربردهای مبتنی بر هوش مصنوعی نظیر تشخیص چهره و همچنین در فناوریهای بلاکچین و رایانش کوآنتومی بهپیشرفت قابل توجهی رسیدهاست. این کشور همچنین در بخشهای متعددی نظیر لجستیک، تجارت الکترونیک، فینتک (فناوری مالی)، رانندگی مستقل و سلامت دیجیتال رشد قابل توجهی یافتهاست.
دولت چین امیدوار است که با پیشبرد نوآوری دیجیتال در داخل و خارج از کشور بتواند از مزایای اقتصادی قابل توجهی برخوردار شود. بهعنوان مثال برآورد شدهاست که محصولات و پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه اینترنت اشیاء به تنهایی باعث افزایش ۸/۱ تریلیون دلار به مجموع تولید ناخالص داخلی چین تا سال ۲۰۳۰ شوند. همچنین، این نکته را باید در نظر داشت که اقدامات چین مبنی بر تبدیل کشور به «ابرقدرت علم و فناوری» با اهداف مبنی بر سیطره بر فناوریهای دومنظورهی نوظهور، افزایش توانمندیهای کشور در زمینه جنگ سایبری، کاربرد هوش مصنوعی در تسلیحات و تحقق برتری کوآنتومی ارتباط نزدیکی دارند. روابط آتی بین چین و اروپا در حوزه دیجیتال نیز از دیگر موضوعات مورد بررسی در این گزارش است.
در گزارش حاضر به این مسأله پرداخته شدهاست که شرکتهای بزرگ و تحت حمایت نسبی دولت همانند هواوی، علیبابا یا تنسنت در حال حاضر در زمینه شبکههای مخابراتی، مراکز داده و سیستمهای پرداخت آنلاین اروپا مشارکت فعالانهای دارند و این مسأله باعث نگرانیهای روزافزونی در اروپا شدهاست. فقدان رقابتپذیری اقتصادی در این حوزهها مسأله مهمی در اروپا محسوب میشود. همزمان با توجه به اینکه شرکتهای فناوری پیشرفته چینی بهتدریج بر بازارهای اروپایی سیطره پیدا میکنند و از فناوریهای دیجیتال آنها بهطور فزایندهای در ساختارهای فینتک، تجارت الکترونیک و مخابرات اروپا استفاده میشود، این امر نگرانیهایی درباره خطرات امنیتی بالقوه در اروپا ایجاد کردهاست. انتقال مستمر فناوریهای دومنظوره از اروپا به چین نیز موجب تشدید این نگرانیها شدهاست. در ارتباط با امنیت سایبری نیز اتحادیه اروپا دقیقا با مشکل ناشی از برتری دیجیتال چین مواجه است.
درواقع، شرکتهای اروپایی و نهادهای دولتی با مشکل جاسوسی بازرگانی و جرایم سایبری سازمانهای چینی مواجه هستند. حضور روزافزون شرکتهای چینی فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ازجمله هواوی و زدتیای موجب ایجاد تردیدها و خطرات امنیتی بالقوهای در کشورهای عضو اتحادیه اروپا شدهاست.
در نهایت در این گزارش توضیحاتی مختصر و مفید درباره چهار سناریوی ممکن در مورد ارتباط اروپا با چین در حوزه دیجیتال ارائه شدهاست. این سناریوها بر این واقعیت دلالت دارند که تردید زیادی درباره روابط آتی بین چین و اروپا در حوزه دیجیتال وجود دارد و ارتباط آنها به عوامل متعددی نظیر پویایی سیاسی- اقتصادی در چین، میزان توافق اروپای داخلی درباره سیاستهای دیجیتال، توسعه پایه صنعت دیجیتال اروپا و روابط چین و اروپا با ایالات متحده بستگی دارد.
دریافت متن کامل گزارش Pdf