همکاری برترین مراکز علمی جهان با دانشگاه برای اجرای برنامهی جامع سلامت غذای کشور
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از همکاری برترین دانشگاه جهان در حوزهی کشاورزی و محیط زیست با دانشگاه علوم پزشکی شهید برای اجرای برنامه جامع سلامت غذای کشور خبر داد.
دکتر حسن یزدانپناه با اشاره به این که برنامهی جامع سلامت غذای کشور با هدف تضمین اصالت، سلامت وکیفیت غذا درحال اجراست اظهار کرد: «این برنامه با همکاری سازمان غذا و دارو، معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری، مرکز همکاریهای تحول پیشرفت ریاست جمهوری و مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی (بخش تحقیق و توسعه برنامه) پیگیری میشود.»
وی با بیان این که این برنامهی ملی ۱۶ ساله از ۱۳۹۳ آغاز شده است، افزود: «تا به امروز دو فاز از این پروژه اجرا شده است.»
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه از اجرای فاز سوم پروژهی جامع سلامت غذای کشور خبر داد و گفت: «بنا به درخواست سازمان غذا و دارو فاز سوم این برنامه بهزودی آغاز میشود.»
عضو هیأت علمی دانشگاه با بیان اینکه برنامهی جامع سلامت غذای کشور با سه محور شناسایی اصالت، سلامت و کیفیت غذا با استفاده از جدیدترین فنآوریهای اجرا میشود، یادآوری کرد: «برای همسو شدن با استانداردهای روز جهانی قراردادهایی با معتبرترین مراکز علمی پژوهشی اروپا به امضا رسیده است.»
دکتر یزدانپناه ادامه داد: «دانشگاه واخنینگن هلند به اسم برترین دانشگاه جهان در حوزهی کشاورزی و محیط زیست، آزمایشگاه مرجع کنترل غذای وزارت کشاورزی مجارستان، و آژانس بهداشت و سلامت غذای کشور اتریش از جمله مراکزی هستند، که به منظور ارتقای پژوهشها و دسترسی به آخرین روشهای بررسی اصالت، سلامت و کیفیت غذا در برنامهی جامع سلامت غذای کشور با دانشگاه همکاری میکنند.»
به گفتهی این استاد سمشناسی و داروشناسی دانشگاه، جدیدترین فنآوریهای روز دنیا برای شناسایی اصالت، کیفیت و سلامت غذا به مرور به کشور وارد و بومیسازی شده است و این روند در فاز سوم بهویژه در بخش روشهای غربالگری شناسایی اصالت، کیفیت و سلامت غذا ادامه خواهد یافت.
وی با تأکید بر این که تلاشهای دانشگاه، سازمانها و نهادهای ذیربط در این برنامهی عملیاتی منجر به ارتقا کیفیت غذای مصرفی مردم و ارتقا صادرات مواد غذایی خواهد شد ادامه داد:«بی شک امروز نسبت به هفت سال پیش روشها و تکنیکهای متنوعتری برای بررسی و پایش یکپارچگی غذا در اختیار داریم.»
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه در ادامه اصلیترین برنامههای در دستور کار برنامهی جامع سلامت غذای کشور را تبیین کرد و گفت: «فاز سوم این برنامه با بهرهگیری از همکاریهای بین المللی و جدیدترین روشهای روز دنیا به منظور مدیریت سلامت غذا، کنترل، مدیریت و پیگیری از سموم و آلایندهها در غذا، و ارتقای فرهنگ سلامت غذا ادامه خواهد یافت.
دکتر یزدانپناه با تأکید بر اهمیت برنامههای مترقی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در جایگاه یک دانشگاه نسل سوم اضافه کرد: «هدف اصلی این است که این فنآوریها ضمن ارتقای سلامت غذا در جامعه، در اختیار صنعت غذا نیز قرار گیرد و در ادامه این دانش و فنآوری به کشورهای همسایه نیز صادر شود.»
عضو هیأت علمی دانشگاه در ادامه از راهی کردن سه دانشجو به دانشگاه واخنینگن هلند برای انتقال جدیدترین روشها و فنآوریهای بررسی سلامت و اصالت غذا خبر داد و تأکید کرد: «ان شاءلله دستآوردهای این فعالیتها، ضمن بومیسازی در داخل کشور میتواند به مرور تجاریسازی شده و در دستور صادرات به کشورهای همسایه قرار گیرد.»
وی افزود: «در زمینهی شناسایی غذای حلال نیز طرح تحقیقاتی مشترکی با مشارکت این مرکز، دانشگاه صنعتی شریف و مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه واخنینگن هلند درقالب یک پایاننامهی پی.اچ.دی در حال انجام است که بخشی از این طرح در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ادامهی آن، هماکنون با کمک این دانشجوی دانشگاه در هلند در حال اجراست که خروجی این طرح تحقیقاتی، ورود فنآوریهای روز دنیا به کشور و پاسخ مناسب به نیازهای جامعه در حوزهی غذاست.»
چاپ مقالات علمی و به اشتراکگذاری دانش محققان با سازمانهای اجرایی کشور، آزمایشگاههای خصوصی و شرکتهای دانشبنیان از دیگر دستآوردهای برنامهی جامع سلامت غذای کشور است که دکتر یزدانپناه به آن اشاره کرد.
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه با بیان این که در اجرای این پروژهها شبکهسازی انجام شده است و از هوش مصنوعی برای شناسایی اصالت و تقلبات مواد غذایی در کنار روشهای تجزیهای استفاده میشود، یادآوری کرد: «بخشی از این فنآوری هماکنون درحال توسعه برای استفاده در صنعت زعفران کشور است.»
دکتر یزدانپناه با تأکید بر دستآوردهای دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در زمینهی اصالت، سلامت و کیفیت غذای سالم، یادآوری کرد: «اجرای این طرح ملی تا سال ۱۴۰۴ با همکاری سازمان غذا و دارو، مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری و مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه ادامه خواهد یافت.»
نظر دهید