سخنرانی رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری در نشست معرفی ظرفیت های همکاری تجاری- صنعتی ایران و چین
دکتر احدزاده، رئیس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، برگزاری چنین رویدادهایی را موجب تعمیق همکاریها و پیوندهای تجاری، صنعتی و فناوری بین دو ملت دانستند. همچنین بیان داشتند: چین دومین اقتصاد قدرتمند جهان میباشد. کشوری که پیشرفت های قابل ملاحظه ای در حوزه های مختلف صنعتی و فناوری و به طور خاص در نوآوری داشته و از قدرت اقتصادی خود در جهت سرمایه گذاری در حوزه ها و صنایع پیشران در جهت توسعه نوآوری و فناوری به نحوه مطلوب بهره برده است.
دکتر احدزاده، رئیس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت اظهار داشتند: چین طی چند دهه گذشته به عنوان متحد راهبردی ایران، همکاریهای مطلوبی برای توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی با کشورمان داشته است و جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر حسن روابط، متقابلاً توسعه روابط با طرف های چینی را در دستور کار خود قرار داده است.
رئیس محترم مرکز همچنین بیان داشتند: با توجه به اتخاذ رویکرد خلق ثروت از طریق حلقههای نوآورانه جدید و خلق ارزش، پس از چند دهه اتکا به توانمندیهای داخلی، این امکان برای کشور فراهم آمده تا با کمک دستاوردهای گرانسنگ در حوزههای متعدد فناوری اعم از هوایی، فضایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نانوفناوری، زیستی، سلول های بنیادی، علوم شناختی، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای دارویی و پزشکی، گامهای بزرگی در تغییر تصویر اقتصاد خود به سمت یک اقتصاد پویا و دانشبنیان برداریم.
آقای دکتر احدزاده در ادامه با اشاره به سابقه فعالیت چهل ساله مرکز در عرصه علم و فناوری، از مرکز به عنوان اولین نهاد پایهگذار و فعال در زیستبوم فناوری کشور که در ایجاد زیرساختهای توسعه فناوری و همچنین راهاندازی مجموعههای فعال در این حوزه نقش بهسزایی داشته است، نام بردند. همچنین ایشان مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری را تنها مرجع اعزام رایزنان همکاری فناوری به سایر کشورها، که هدف آن توسعه دیپلماسی فناوری و نوآوری و تکمیل حلقه نهایی تولید ثروت که همانا توسعه همکاریهای بین المللی است، برشمردند.
رئیس محترم مرکز اینطور بیان داشتند: وجود همکاری های گسترده میان دو کشور در سطوح مختلف بویژه حوزه فناوری و نوآوری میان زیستبوم فناوری ایران و چین، بیانگر اهمیت تعاملات فناورانه و اصرار به تحکیم و تقویت سطح روابط دو جانبه در این بخش از سوی دو کشور است. مرکز بصورت هدفمند و فعال از طریق ظرفیتهای موجود در دفتر رایزنی همکاریهای فناوری ایران در پکن به دنبال خلق ارزش افزوده از طریق توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری مبتنی بر فناوری است.
از سوی دیگر، شاهد افزایش نقش نوآفرینها و شرکت های نوپا در اقتصاد کشورمان می باشیم. ظهور نوآفرینها و شرکت های خلاق و نوآور، فرصت مطلوبی را برای همکاریهای بین المللی در بسیاری از حوزه های مختلف از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهداشت، زیست فناوری و تجهیزات و ماشین آلات صنعتی فراهم کرده است. ما در مرکز همکاریها، به دنبال بینالمللی شدن شرکت ها و نوآفرینهای ایرانی و حضور در بازارهای بین المللی نظیر بازار وسیع کشور چین هستیم. این برنامه یعنی توسعه حضور شرکت های دانش بنیان ایرانی و بازارسازی بینالمللی یکی از سرفصل های کاری دفتر رایزنی فناوری ایران در چین خواهد بود.
ایشان توسعه و ترغیب سرمایه گذاری مشترک در حوزه صنایع و فناوری های پیشرفته دو کشور را از اهداف دیگر مرکز برشمرده و اظهار داشتند: وجود ظرفیت های فراوان در فناوری های مختلف در دو کشور می تواند زمینه ساز توسعه سرمایه گذاری های مشترک برای ایجاد شرکت های بزرگ فناور و نوآور در دو کشور گردد تا از طریق تولید مشترک و عرضه محصولات دانش بنیان به بازارهای بین المللی، زمینه توسعه رشد اقتصادی بیش از پیش فراهم گردد.
رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ابراز امیدواری کردند که رویداد برگزار شده، تبدیل به نقطه عطفی در همکاریهای اقتصادی، تجاری و فناوری دو جانبه دو کشور شود و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت به طور کامل از برنامههای مشترک تجاری و صنعتی مبتنی بر فناوری بین دو کشور برای توسعه فناوری و بازار مشترک پشتیبانی میکند.
متن کامل سخنرانی جناب آقای دکتر احدزاده؛
در نشست معرفی ظرفیت های همکاری تجاری- صنعتی ایران و چین
(تهران- 11 اردیبهشت 1403)
حضار محترم، خانم ها، آقایان
عصر شما بخیر
در ابتدا از حضور در جمع شما مقامات عالی رتبه، تجار و مسئولین چینی و ایرانی بسیار خرسندم. مایه افتخار من است که در جمع شما فرهیختگان و متخصصین هستم. امیدوارم برگزاری چنین رویدادی موجب تعمیق همکاریها و پیوندهای تجاری، صنعتی و فناوری بین دو ملت گردد.
همه ما، کشور چین را به عنوان دومین اقتصاد قدرتمند جهان تا حدودی می شناسیم، کشوری که پیشرفت های قابل ملاحظه ای در حوزه های مختلف صنعتی و فناوری و به طور خاص در نوآوری داشته است و از قدرت اقتصادی خود در جهت سرمایه گذاری در حوزهها و صنایع پیشران در جهت توسعه نوآوری و فناوری به نحوه مطلوب بهره برده است. به عنوان یکی از قدرتهای سیاسی، اقتصادی و فناوری در سطح جهانی، چین طی چند دهه گذشته به عنوان متحد راهبردی ایران، همکاریهای مطلوبی برای توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی با کشورمان داشته است و جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش نموده با تکیه بر حسن روابط، متقابلاً توسعه روابط با طرفهای چینی را در دستور کار خود قرار داده است. امیدوارم با تلاش مقامات دو کشور و در راستای منافع دو ملت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، شاهد گسترش و تعمیق بیش از پیش همکاریهای دو کشور در تمامی زمینه های تجاری، صنعتی و فناوری باشیم.
همکاران گرامی، ایران در افکار عمومی همواره به عنوان سرزمینی غنی از میراث طبیعی و فرهنگی شناخته شده است. این واقعیت، امکانات گستردهای را در مسیر پیشرفت کشور در اختیار ما نهاده است لکن وقت آن رسیده است رویکرد خلق ثروت از طریق حلقههای نوآورانه و جدید خلق ارزش و ساختن آینده جایگزین بهرهگیری صرف از منابع طبیعی گردد.
من میتوانم با افتخار بگویم که ما راه دوم را انتخاب و برای دستیابی به آن اقدام کردهایم. تجربه چند دهه اتکا به توانمندی داخلی، این امکان را برای کشور ما فراهم کرده تا به مدد دستاوردهای گرانسنگ در حوزههای متعدد فناوری اعم از هوایی، فضایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نانوفناوری، زیستی، سلول های بنیادی، علوم شناختی، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای دارویی و پزشکی، گامهای بزرگی در تغییر تصویر اقتصاد خود به سمت یک اقتصاد پویا و دانشبنیان برداریم.
مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاستجمهوری، در سال 1362بهعنوان اولین نهاد پایهگذار و فعال در زیستبوم فناوری کشور راهاندازی شده و پیوسته و با هدف توسعه و تکمیل زنجیره ایده تا ثروت در جمهوری اسلامی ایران، در راستای تسهیل همکاریهای بینالمللی فناوری و نیز کمک به تجاریسازی محصولات با فناوری پیشرفته در کشور از طریق ایجاد زیرساختهای توسعه فناوری و راهاندازی مجموعههای فعال در این حوزه تلاش کرده است.
این مرکز به عنوان تنها مرجع اعزام رایزنان همکاری فناوری به سایر کشورها، با هدف توسعه دیپلماسی فناوری و نوآوری و تکمیل حلقه نهایی تولید ثروت که همانا توسعه همکاریهای بین المللی است، در طیف گستردهای از حوزههای فناورانه از جمله: فناوریهای زیستی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوریهای نفت؛ گاز و پتروشیمی، صنایع مواد پیشرفته و کامپوزیتها، صنایع آب؛ دریایی و هوافضا، محیطزیست و انرژیهای تجدیدپذیر فعال بوده و هست.
رایزنان همکاری فناوری، نمایندگان رسمی مستقر در سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران هستند که باتوجه به آشنایی با زیستبوم علم، فناوری و نوآوری ایران تلاش میکنند تا زمینه همکاری بخشهای دولتی و خصوصی را با همتایان خارجی فراهم کنند. این نمایندگان ضمن شناسایی فرصتهای همکاری در زمینههای مختلف فناوری و نوآوری در کشورهای متبوع، به توسعه صادرات محصولات و خدمات فناورانه و تسهیل تعاملات و اجرای توافقات فناوری و نوآوری بین طرفین کمک میکنند. در حال حاضر چهار رایزن فناوری در کشورهای چین (شهر پکن)، روسیه، اتریش و هند مشغول به فعالیت هستند.
علاوه بر دفتر رایزنی فناوری در شهر پکن، با توجه به اهمیت توسعه همکاریهای تجاری و فناوری بین ایران و چین و درک ضرورت این مهم، مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت به دنبال توسعه زیرساخت های ارتباطی و راهاندازی دفاتر رایزنی همکاریهای فناوری در شهرهای شانگهای، گوانگجو و هنگ کنگ نیز میباشد.
مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاستجمهوری به صورت هدفمند و فعال از طریق ظرفیتهای موجود در دفتر رایزنی همکاریهای فناوری ایران در پکن به دنبال خلق ارزش افزوده از طریق توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری مبتنی بر فناوری است. این مهم با بهره گیری از ظرفیت شبکهای با بیش از 9000 شرکت دانش بنیان ایرانی بوده است، در حال حاضر مراکز و سازمانهای ملی حوزه فناوری و نوآوری و نیز شرکت های دانش بنیان ایرانی و چینی از طریق این دفتر در حوزه های تحقیق و توسعه مشترک، تبادل متخصصین علمی دو کشور و همچنین همکاری پارک های فناوری دو کشور در حال تعامل با یکدیگر میباشند.
وجود همکاری های گسترده میان دو کشور در سطوح مختلف بویژه حوزه فناوری و نوآوری میان زیستبوم فناوری ایران و چین، بیانگر اهمیت تعاملات فناورانه و اصرار به تحکیم و تقویت سطح روابط دو جانبه در این بخش از سوی دو کشور است.
من به جهت تجربه ارزشمند حضور در کشور چین به عنوان رایزن فناوری جمهوری اسلامی ایران در شهر پکن میدانم دولت چین با اجرای سیاستهای گسترده و منسجم علم، فناوری و نوآوری، توانسته است از کشوری در حال توسعه به سمت کشوری نوآور و خلاق حرکت کند. دولت چین موفق شده است با استفاده از سرمایهگذاری در فناوری های نوین، دانش فنی و اصلاح مقررات داخلی کشور، از طریق سیاست های تشویقی و اعطای تسهیلات ویژه، ظرفیت های نوآوری و فناوری را در قالب شرکت های فناور با توان تولید گسترده جهت دهد. در طی چند دهه انتهای قرن بیستم و دو دهه ابتدایی قرن حاضر، در چین پروژه مناطق ویژه اقتصادی و توسعه پارک های فناوری دنبال شد و طرح های ویژه ای به اجرا گذارده شد که نتیجه آن توسعه صنایع پیشرفته چین شده است که در حال حاضر به عنوان مراکز اصلی نوآوری و فناوری در آسیا و جهان به شمار می آیند. مجموعه های علمی و فناوری چینی، دارای پتانسیلهای فراوانی در حوزه فناوریهای پیشرفته نظیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، اینترنت اشیاء، صنایع مخابراتی، فناوری سلولهای بنیادی و اقتصاد دیجیتال هستند. این فرصت مغتنمی برای شرکتهای دانشبنیان در ایران برای ایجاد و بسط همکاریهای تجاری و فناوری با این صنایع خواهد بود. به همین منظور، مرکز همکاریها درصدد ترغیب شرکت های دانش بنیان ایرانی برای مشارکت فعال در زنجیره تامین شرکت های چینی در منطقه غرب آسیا است. همکاری شرکت های ایرانی و چینی فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال و نشست صبح امروز در این حوزه که با حضور شرکت های معظم دو کشور نظیر شرکت های دیجی کالا، با سلام و اسنپ و شرکت های چینی نظیر جیدی و دو این برگزار شده، موید این عزم و اراده طرفین جهت توسعه همکاریها در بخش بازارهای منطقه ای است. با توجه به نقش تاثیر گذار ایران در منطقه غرب آسیا و خلیج فارس از یک سو و از سوی دیگر با توجه به حضور شرکت های چینی در بازارهای هدف صادراتی این منطقه، همکاری دو کشور در توسعه بازارهای صادراتی محصولات ایران و چین می تواند به توسعه تجارت شرکت های دو کشور کمک کند.
مایلم در مورد زیست بوم فناوری و نوآوری ایران به طور مختصر صحبت کنم، همانطور که می دانید ایران از نظر منابع طبیعی دارای بزرگترین ذخایر نفت و گاز در جهان است، اما این برای ما کافی نبود.
در طول سال های اخیر شاهد رشد چشمگیر در حوزه فناوری و نوآوری ایران هستیم. رتبه جهانی ایران در تولید علم از جایگاه 34 به 16 ارتقا یافته است و در سطح منطقه نیز رده اول را در اختیار دارد. تعداد دانشجویان دانشگاههای ایران از 2.4 میلیون نفر به 4.8 میلیون نفر افزایش یافته است که این امر ایران را از نظر تعداد مهندسین فارغ التحصیل در بین 5 کشور برتر جهان قرار داده است. همچنین جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری طی 5 سال گذشته 65 پله ارتقا یافته است و رشد فزایندهای در توسعه فناوریهای پیشرفته در حوزههایی نظیر نانو فناوری، فناوریهای زیستی، انرژیهای تجدید پذیر، علوم شناختی، سلولهای بنیادی و فناوری اطلاعات و ارتباطات داشته ایم.
از سوی دیگر، شاهد افزایش نقش نوآفرینها و شرکت های نوپا در اقتصاد کشورمان می باشیم. ظهور نوآفرینها و شرکت های خلاق و نوآور، فرصت مطلوبی را برای همکاریهای بین المللی در بسیاری از حوزه های مختلف از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهداشت، زیست فناوری و تجهیزات و ماشین آلات صنعتی فراهم کرده است. ما در مرکز همکاریها، به دنبال بینالمللی شدن شرکتها و نوآفرینهای ایرانی و حضور در بازارهای بین المللی نظیر بازار وسیع کشور چین هستیم. این برنامه یعنی توسعه حضور شرکت های دانش بنیان ایرانی و بازارسازی بینالمللی یکی از سرفصل های کاری دفتر رایزنی فناوری ایران در چین خواهد بود.
حضار محترم مایلم در این بخش از هدف دیگری که در مرکز همکاریها به دنبال آن هستیم سخن بگویم؛ و آن هدف، توسعه و ترغیب سرمایه گذاری مشترک در حوزه صنایع و فناوری های پیشرفته دو کشور است. وجود ظرفیت های فراوان در فناوری های مختلف در دو کشور می تواند زمینه ساز توسعه سرمایه گذاریهای مشترک برای ایجاد شرکت های بزرگ فناور و نوآور در دو کشور گردد تا از طریق تولید مشترک و عرضه محصولات دانش بنیان به بازارهای بین المللی، زمینه توسعه رشد اقتصادی بیش از پیش فراهم گردد.
مجدداً در انتها لازم است تاکید نمایم؛ جمهوری اسلامی ایران، با تکیه بر توانایی های فناورانه و صنعتی خود، در حال تلاش برای ایجاد روابط و همکاریهای سازنده و پویا در سطح جهانی مبتنی بر اصل توسعه ارتباطات علمی و فناوری بین المللی است. در همین راستا، همکاری گسترده با چین در حوزه فناوری و نوآوری برای ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
امیدوارم رویداد امروز، تبدیل به نقطه عطفی در همکاریهای اقتصادی، تجاری و فناوری دو جانبه دو کشور شود و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت به طور کامل از برنامههای مشترک تجاری و صنعتی مبتنی بر فناوری بین دو کشور برای توسعه فناوری و بازار مشترک پشتیبانی میکند.
از توجه همه شما عزیزان سپاسگزارم.