نهمین شماره ماهنامه هوش مصنوعی
یکی از چالشهای اساسی پیش روی دولتها، حفظ امنیت و مسائل مربوط به حملههای سایبری است. در سالهای اخیر، هوش مصنوعی، با کمک به کشف و اولویت بندی خطرات، واکنش به حادثه و شناسایی حملات بدافزارها و ...، بازی را برای امنیت سایبری تغییر داده است. به گفته «گرگ جنسن»[1] (مدیر ارشد امنیت اوراکل)،"دیگر وابستگی صرف به انسانها برای مقابله با تهدید کافی نیست. بلکه ردیابی تهدیدات مختلف و نظارت بر آنها با رویکرد تلفیقی هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، آسانتر و کارآمدتر است."
در مطالعات نیز آمده است که هوش مصنوعی در بازار امنیت سایبری جهان، بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۳۰ با رشد سالانه ۲۶ درصد روبرو خواهد شد. در عین حال، کاربرد هوش مصنوعی در فضای امنیت سایبری، با چالشهایی نیز روبروست که در صورت عدم شناسایی و رفع آنها، میتواند به معضل و تهدید امنیتی نیز مبدل شود و هکرها نیز از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای آسیبزدن به سازمانها و نهادها استفاده میکنند. با توجه به اهمیت موضوع، در سرمقاله این شماره ماهنامه، مباحث مرتبطی ارائه شده است که میتواند برای علاقه مندان، جذاب باشد.
آنچه در این شماره میخوانید...
اوتیسم، یک اختلال رشدی است که بر ارتباطات و رفتار تأثیر میگذارد. اگر چه کودکان مبتلا به این عارضه تأخیرهای رشدی را تجربه میکنند با این حال، تشخیص زودهنگام این بیماری اغلب میتواند در درمان آن مؤثر باشد.در خبر "الگوریتم هوش مصنوعی می تواند به تشخیص زودهنگام بیماری اوتیسم در کودکان کمک کند"، آمده است که محققان دانشگاه ژنو موفق به ابداع یک الگوریتم هوش مصنوعی شدهاند که از طریق تحلیل فیلمهای ویدئویی بازی کودکان زیر پنج سال با بزرگسالان، قادر به تشخیص درست موارد ابتلا یا عدم ابتلا به اوتیسم با دقت هشتاد درصد بوده است.
در خبر"یکقدم نزدیکتر به رباتهای قابل کنترل توسط ذهن انسان" میخوانیم؛ افراد مبتلا به آسیبهای طناب نخاعی اغلب دچار نقصهای عصبی دائمی و ناتوانیهای حرکتی شدید میشوند که آنها را از انجام سادهترین وظایف بازمیدارد. رباتها میتوانند به این افراد کمک کنند تا بخشی از مهارتهای از دست رفته خود را بازیابی کنند. محققین دانشگاه ای.پی.اف.ال در کشور سوئیس یک برنامه کامپیوتری توسعه داده اند که میتواند یک ربات را با استفاده از سیگنالهای الکتریکی ساطع شده از مغز بیمار کنترل کند. هیچ کنترل صوتی یا عملکرد لمسی مورد نیاز نیست. بیماران میتوانند ربات را بهسادگی با افکار خود حرکت دهند.
در حال حاضر، فناوریهای دیجیتال بهطور گسترده توسط سازمانهای مجری قانون در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرند ، اما این استفاده اغلب محدود به ارزیابی شواهد و یا پزشکی قانونی میشود. در خبر "ساخت دادستان هوش مصنوعی با دقت بیشتر از 97 درصد توسط محققین چینی" آمده است که دانشمندان چینی ادعا کردهاند که دستگاهی ساخته اند که میتواند با استفاده از هوش مصنوعی بر اساس شرح شفاهی پرونده های قضایی و با دقت بیش از 97 درصد اتهاماتی را وارد نماید. این اولین دستگاه از این نوع در سطح جهان محسوب که در فرایند تصمیمگیری در خصوص وارد نمودن اتهام مورد استفاده قرار میگردد.
در سرمقاله"دولتها از هوش مصنوعی در حوزه امنیت ملی چه میخواهند: امنیت ابزاری، امنیت ساختاری یا فرا امنیت؟"، به چالشها و تهدیدهای پیش روی دولتها در حفظ امنیت، در دوران توسعه فناوریهای نوین و هوش مصنوعی، برخی اثرات کاربرد آن (از جمله انسانیترشدن چهره جنگها به دلیل منازعات کوچک وکنترلشده، کاهش احتمال وقوع جنگهای بزرگ و کلاسیک، و کاهش اهمیت و جایگاه جنگافزارهای سنتی چون موشکهای بالستیک و ضد تانک، ناوهای هواپیمابر غولپیکر و جنگندههای بزرگ بمبافکن) و نقش هوش مصنوعی در سه نوع رویکرد به امنیت (ابزاری، ساختاری و فراقدرت)، پرداخته شده است. در کلام پایانی این سرمقاله نیز آمده است که فناوریهای جدید ازجمله هوش مصنوعی یک آرمان و ایدهآل مطلق در ایجاد امنیت نیست و باید به اقتضائات و پیچیدگیهای مختلف فنی و اجرایی آنها نیز توجه نمود.
در مقاله "تخمین بازار هوش مصنوعی در آسیا و اقیانوسیه تا سال 2023 به ارزش 43.7 میلیارد دلار!!"، آمده است؛ تخمین زده میشود که بازار هوش مصنوعی در آسیا و اقیانوسیه از 18.7 میلیارد دلار آمریکا در سال 2018 به 43.7 میلیارد دلار در سال 2023، با نرخ رشد مرکب سالانه[1] 13 درصدی در طول دوره پیش بینی، رشد کند. بازار هوش مصنوعی در این منطقه، عمدتاً توسط پیشرفتهای فناوری در کشورهایی مانند چین، هند، ژاپن، استرالیا و کره جنوبی هدایت میشود.
مقاله "چین هنوز کارخانه جهان است و آینده را با هوش مصنوعی طراحی میکند"، خلاصه ای از مصاحبه انجام شده با کایفولی (نویسنده کتاب معروف ابرقدرتهای هوش مصنوعی) میباشد که به برخی از برتریهایی که چین در حوزه هوش مصنوعی کسب نموده است.
به طور کلی، اهالی دانشگاه بیشتر بر پژوهشهای بنیادی، تحصیل و آموزش تأکید کردهاند، حال آن که توجه صنعت بیشتر معطوف به پژوهشهای کاربردی و توسعه آنها در زمینههایی کاربردی بوده است که از حیث تجاری، قابل اجرا و امکانپذیر هستند. با این همه، در سالهای اخیر، در حوزه هوش مصنوعی، این تمایز و تفکیک، قدری مخدوش شده است. در مقاله "نقش دانشگاه و صنعت در توسعه و کاراندازی فناوریهای هوش مصنوعی و مطالعه آثار و پیامدهای آن" نیز که خلاصه ای از یکی از بخشهای گزارش AI100 است، به برخی چالشهای ارتباط دانشگاه و صنعت در انجام پژوهشهای مرتبط با فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی اشاره شده است.
در کاربردهای هوش مصنوعی، در مقاله "تشخیص علائم پنهان اختلال قلب با استفاده از هوش مصنوعی"، آمده است: محققان، یک الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی طراحی کردهاند که میتواند نحوه شناسایی تغییرات جزئی در نوار قلب را یاد بگیرد و از این طریق، وجود اختلال در قلب بیماران را پیشبینی کند.
در همین بخش، در مقاله "هوش مصنوعی برای زنبورها: ابزاری برای محافظت از عرضه مواد غذایی"، به پلتفرمی تحت عنوان "بامبتک" توسط شرکتی روسی، اشاره شده که با استفاده از هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و بینایی کامپیوتر و استفاده از دوربینها و حسگرهایی که در داخل و نزدیک کندوها قرار داده شدهاند، به جمعآوری دادهها در مورد حرکات حشرات و شرایط محیطی اطراف مانند دما، نور، فشار هوا و غلظت دیاکسید کربن میپردازد. سپس دادهها در فضای ذخیرهسازی ابری بارگذاری شده و مورد پردازش قرار میگیرد و زنبورداران میتوانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. این موضوع، امکان نظارت کامل بر فرایندهای مرتبط با گرده افشانی را فراهم میسازد. تجمیع و تحلیل داده های مشاهدات قبلی، امکان اعلام هشدار به زنبورداران را فراهم میسازد و به این ترتیب، آنها میتوانند کلونی زنبورهای خود را از راه دور کنترل کرده و مشکلات احتمالی را از پیش شناسایی کنند.
نظر دهید