هشتمین شماره ماهنامه هوش مصنوعی
سخن سردبیر
"هرآنچه در مورد تمدن، مورد پسند بشر است، محصول هوش است. لذا تقویت هوش انسانی توسط هوش مصنوعی، تا جاییکه بتوان آنرا مدیریت کرد، میتواند به شکوفایی تمدن منجر شود". این، جمله ای عمیق و قابل تأمل از دانشمند بنام و صاحب اثر کتاب معروف "زندگی3.0، انسان در عصر هوش مصنوعی"؛ آقای"مکس تگمارک[1]" است.
از سوی دیگر، تمدن، به فرهنگ و ارزشهای جوامع گره خورده است و هرگونه گسست فرهنگی، میتواند مانع شکوفایی و آسیب زا باشد. از برآیند این دو کلام، چنین برمیآید که هرچند ظرفیت تقویت و شکوفایی تمدن در توسعه هوش مصنوعی، وجود دارد، اما در صورت هدایت آن به مسیری خلاف گنجینه ارزشهای جامعه، خسارات جبران ناپذیری به جا خواهد گذاشت.
آنچه در این شماره میخوانید
در خبر "تست جدید هوش مصنوعی، گلوکوم را تنها در 10 ثانیه تشخیص میدهد" میخوانیم: محققان انستیتو فناوری ملبورن موفق به ابداع تستی برپایه هوش مصنوعی برای تشخیص زودهنگام بیماری گلوکوم شدهاند که با دقت بالا به شیوهای آسان و غیرتماسی و با هزینه کم در مدت زمان بسیار کم قادر به تشخیص این بیماری میباشد. تشخیص زودهنگام این بیماری در درمان مؤثر آن با دارو اهمیت فراوان دارد.
در خبر "یاد دادن مهارتهای اجتماعی به رباتها"، آمده است: رباتها در دنیای امروزی قادر به انجام بسیاری از فعالیتهای فیزیکی هستند؛ اما حتی پیچیدهترین رباتها نیز نمیتوانند تعاملات اجتماعی اولیه را که برای زندگی روزمره انسانها حیاتی هستند را به انجام رسانند. محققان دانشگاه ام.آی.تی اخیراً برخی از تعاملات اجتماعی را در قالب چارچوبی برای رباتیک گنجاندهاند که این امکان را برای ماشینها فراهم میسازد تا تعاملات اجتماعی ساده را انجام دهند. این تحقیق نقطه شروع مناسبی برای آموزش تعاملات اجتماعی به ربات هاست و می تواند نویدبخش دنیایی در آینده نزدیک باشد که در آن رباتها با انجام تعاملات اجتماعی به انسانها کمک میکنند.
خبر "تلفیق هوش مصنوعی و بازی مرکب در طراحی درخت کریسمس"، در مورد طراحی درخت کریسمسی است که با استفاده از هوش مصنوعی و ایده «چراغ سبز، چراغقرمز» در سریال محبوب کرهای بازی مرکب، طراحی شده و مورد استقبال بیمارستانها و کلینیکها قرار گرفته است. این درخت، مجهز به هوش مصنوعی و بینایی ماشین است به نحوی که خطر افتادن افراد مسن و بیمار را تشخیص داده و قادر به ردیابی حرکت آنها و اعلان علامت خطر است.
در سرمقاله "هوش مصنوعی، چگونه به کمک پزشکی دقیق یا شخصی شده میآید؟"، به بیان مفهوم پزشکی شخصی، ضرورت و تأثیر کاربرد هوش مصنوعی در پیشبرد و توسعه آن، پرداخته شده است. پزشکی شخصیشده، به معنی ارائه خدمات پزشکی متناسب با ویژگیهای مولکولی فرد است و هدف از آن، رسیدن به تشخیص دقیقتر، پیشبینی ریسک بیماری قبل از بروز علائم، و طراحی برنامه های درمانی سفارشی (متناسب با ویژگیهای منحصربهفرد بیمار) است که ایمنی و کارایی درمان را به حداکثر میرساند. هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، با استفاده از علم ژنتیک، تنوع DNA را به عملکردهای مولکولی و اختلالات سلولی مرتبط میکنند، بیماریها و فرآیندهای زیستشناختی که منجر به تفاوت در زیرگروه های بیماران میشود را شناسایی میکنند، اهداف درمانی جدیدی را پیشنهاد میکنند و به طور کلی، درک ما از زیستپزشکی را به طرز چشمگیری افزایش میدهند. با ادغام این مجموعه داده ها با دادههای بالینی غنی، یا توسعه الگوریتمهایی برای تفسیر، فشردهسازی یا تبدیل جنبههایی از این دادهها به روشهای قابل تفسیرتر، بسیاری از اطلاعات و الگوهای پنهان را میتوان آشکار کرد و برای عمل پزشکی مفید ساخت. همچنین در این سرمقاله، به برخی اصول کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی شخصی و چالشهای آن، اشاره شده است.
در دو شماره قبلی ماهنامه هوش مصنوعی، به موضوعات "اثرات اجتماعی" و "احساسات و فهم و آگاهی عمومی" نسبت به هوش مصنوعی، از مجموع چالشهای چهارده گانه گزارش AI100 دانشگاه استنفورد پرداخته شد. در این شماره، در مقاله "حکومتها برای اطمینان یافتن از توسعه و استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی، چه اقداماتی انجام میدهند؟"، خلاصه ای اقدامات دولتها و حکومتها در راه توسعه این فناوری و تنظیمگری آن، آمده است. در این مقاله، به دو مشکل اساسی در مقررات گذاری و تنظیم گری در زمینه فناوری های لبه دانشی از جمله هوش مصنوعی اشاره شده است؛ نخست اینکه سیاستگذاری اغلب زمانبر است و دوم اینکه وقتی قوانین وضع شوند، دشوار میتوان نسبت به اصلاح یا انطباق آنها اقدام کرد. به سخن دیگر، هوش مصنوعی تیزپا و چالاک است و حکومتها کند و آهستهرو هستند.
در مقاله "نرخ متفاوت پذیرش هوش مصنوعی در بین بخشهای مختلف دولت فدرال امریکا"، به تفاوت در رویکردها و پذیرش و سرمایه گذاری در آژانسهای دفاعی و غیردفاعی دولت قدرال ایالات متحده امریکا پرداخته شده است. براساس مطالب مندرج در این مقاله، وزارت دفاع ایالات متحده، با برنامه ریزی برای سرمایه گذاری 1.5 میلیارد دلاری در پروژه های هوش مصنوعی در آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی طی پنج سال آینده، هوش مصنوعی را در اولویت قرار داده است. همچنین این وزارتخانه حدود 600 پروژه فعال هوش مصنوعی دارد که نسبت به یک سال گذشته، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در مقابل، آژانسهای غیرنظامی، با وجود اینکه که سرمایه گذاری کمتری بر روی هوش مصنوعی میکنند، انتظاراتی بیش از واقعیت، از استقرار این فناوری و ارزش آفرینی از انبارداده هایشان دارند.
یکی از کاربردهای هوش مصنوعی، رصد و جلوگیری از فساد و کلاهبرداری است. در نوشته"کشف فساد و کلاهبرداری بهوسیله هوش مصنوعی"، آمده است: هوش مصنوعی قابلیت کشف جرائم مالی، تخمین رفتارهای فاسد در میان کارمندان دولتی و رفتارهای فاسد در بین کسب و کارهای مختلف را دارد. علیرغم این فواید چالش هایی نیز در پیاده سازی این فناوری جهت کشف و ردیابی فساد وجود دارد که از آن جمله مهمترین آنها میتوان به دغدغه های حریم خصوصی، مغرضانه بودن الگوریتم های تصمیمگیری و یکپارچه سازی اطلاعات از پایگاههای داده های عمومی اشاره کرد.
در بخش نشست و گفتگو، در گزارش"چگونه چین به ابرقدرتی در فناوری هوش مصنوعی تبدیل شد که آماده رویارویی با ایالات متحده است؟"، خلاصه ای از مصاحبه کوتاهی که روزنامه گاردین با آقای " کای فو لی" (نویسنده کتاب ابرقدرتهای هوش مصنوعی) در مورد اقدامات کشور چین و ایالات متحده امریکا داشته، آمده است.
مطالب ماهنامه شماره 8:
- فهرست
- آنچه در این شماره میخوانیم
- سخن سردبیر
- تازه ها و اخبار
- تست جدید هوش مصنوعی، گلوکوم را تنها در 10 ثانیه تشخیص میدهد
- یاد دادن مهارتهای اجتماعی به رباتها
- تلفیق هوش مصنوعی و بازی مرکب در طراحی درخت کریسمس
- مقالات
- هوش مصنوعی، چگونه به کمک پزشکی دقیق یا شخصی شده میآید؟ (سرمقاله)
- حکومتها برای اطمینان یافتن از توسعه و استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی، چه اقداماتی انجام میدهند؟
- نرخ متفاوت پذیرش هوش مصنوعی در بین بخشهای مختلف دولت فدرال امریکا
- کاربرد هوش مصنوعی
- کشف فساد و کلاهبرداری بهوسیله هوش مصنوعی
- نشست و گفتگو
- چگونه چین به ابرقدرتی در فناوری هوش مصنوعی تبدیل شد که آماده رویارویی با ایالات متحده است؟
نظر دهید