واحد رصد
رصد آینده: دورحضوری(شماره 7)
دورحضوری به فناوریهایی گفته میشود که به فرد اجازه میدهد حضورش را در مکانی از راه دور احساس کند. دورحضوری غالباً توسط ویدیوکنفرانسها یا تله رباتها پیادهسازی میشود. فناوری دورحضوری به فرد اجازه می دهد که در محیط دیگری مشاهده، احساس و با آن تعامل کند. تولید کنندگان سیستم های کنفرانس پیشرفته برای ایجاد محیط واقعی تر از راه دور از ترکیب فناوری هایی نظیر تصویربرداری وضوح بالا، صدابرداری باکیفیت بالا، حتی تطبیق مبلمان و رنگ دیوار نیز استفاده می کنند. سیستم های دیگر شامل یک ربات و دوربین متصل به آن است که با فرمان شخص از راه دور به مکان های مورد نظر رفته و با اشخاص تعامل برقرار می کند. رباتهایی که روی چرخ راه میروند و مجهز به صفحهنمایش، دوربین و میکروفن هستند و میتوانند از طریق ارتباطات دورحضوری یا اصطلاحاً تلهپرسنس هدایت شوند.
رصد آینده: برترین فناوریهای نوظهور سال 2017 (شماره 6)
بر اساس فهرستی که اواسط سال 2017 توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر شد، طیف وسیعی از فناوری های پیشرفته، از جمله "برگ های مصنوعی" که CO2 را به سوخت تبدیل می کنند و تکنیک هایی که از هوا آب استحصال می کنند، به زودی می توانند نقش مهمی در مقابله با چالش های اساسی جهان ایفا کنند. این فناوری ها توسط شبکه کارشناسان مجمع جهانی اقتصاد و شورای آینده جهانی با همکاری مجله Scientific American و هیأت مشاوران آن انتخاب شده اند. هر فناوری بر اساس توان آن در جهت بهبود زندگی، تغییر صنایع و حفاظت از کره زمین انتخاب شده است. در این زمینه کارشناسان به دنبال نشانه هایی مبنی بر بلوغ و امکان پذیری این فناوری ها ظرف 3 تا 5 سال آینده نیز بوده اند. مورانت سونمز، رئیس مرکز انقلاب چهارم صنعتی و عضو هیئت مدیره مجمع جهانی اقتصاد در این مورد می گوید: " فناوری های جدید در حال تعریف مجدد صنایع، نامشخص کردن مرزهای سنتی و ایجاد فرصت های جدید می باشند و این در مقیاسی است که پیش از این هرگز دیده نشده است. موسسه های دولتی و خصوصی باید سیاست های درست، پروتکل ها و همکاری ها را برای ایجاد چنین نوآوری هایی به منظور شکل دهی یک آینده بهتر توسعه دهند
آیین نامه ارزیابی شرکت های دانش بنیان و فهرست کالاها و خدمات مرتبط
تولید کالاهای دانش بنیان، یکی از معیارهایی است که در فرایند ارزیابی و شناسایی شرکتهای دانش بنیان مورد توجه قرار می گیرد و لذا برای این منظور فهرستی از مصادیق کالاها و خدمات دانشبنیان تهیه و مبنای عمل قرار گرفته است. شرایط کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تایید: سطح فناوری: کالاها و خدمات باید در حوزه فناوریهای بالا یا متوسط به بالا بوده به این معنا که دانش فنی طراحی و تولید نمونهی آزمایشگاهی یا صنعتی محصول به دلیل پیچیدگی فنی: 1-به سختی قابل کپیبرداری بوده و کسب آن از موانع اصلی ورود شرکتهای دیگر به بازار باشد. 2-نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجه توسط تیم فنی خبره برای کسب آن باشد. 3-منجر به ایجاد بخش عمده ارزش افزوده محصول، شده باشد.
واحد رصد
رصد آینده: ویرایش ژنها با سامانه Crispr Cas9 (شماره 5)
در سال 2012 یک سامانه بسیار پیچیده و انقلابی ویرایش ژنوم ظهور کردکه می تواند هر ناحیه ای از ژنوم هر گونه جاندار را با دقت بالا و بدون آسیب رساندن به سایر ژنها تغییر دهد و به نام CRISPR-Cas9 شناخته می شود. این سامانه که توسط دو بیوشیمیست به نامهای دودنا و کارپنتیر کشف شده است به دانشمندان اجازه دو اقدام را می دهد. اول، این تکنیک می تواند ژن جهش یافته هدف که نیاز به تغییر دارد را شناسائی کند. دوم، این تکنیک می تواند ژن معیوب را برش دهد و آن را با یک نسخه صحیح جایگزین کند. این عمل مشابه عملکرد"جستجو و جایگزینی" در رایانه می باشد. کریسپر(تناوب های کوتاه پالیندرومی فاصله دار منظم خوشه ای) نوعی سیستم ایمنی تطابق پذیر در باکتریها است که آنها را قادر به کشف دیانای ویروس و بعد نابودشان میکند. بخشی از سیستم کریسپر، پروتئینی به نام کس۹ (Cas9) است، که قابلیت جستجو، برش زدن و سرانجام استحاله دیانای ویروس را به روشی خاص دارد. فناوری کریسپر به دانشمندان اجازه میدهد، تغییراتی در دیانای سلولها ایجاد کنند. سامانه CRISPR-Cas9 به دلیل سادگی، سرعت و دقتی که در ویرایش ژنها دارد، به عنوان یک پیشرفت مهم فناورانه به نح
بررسی آینده انرژی در حمل و نقل کشور هند
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی مصرف انرژی در بخش حمل و نقل هند در سال ۲۰۱۳ برابر با ۷۵ میلیون تن معادل نفت خام بوده و برابر ۱۴ درصد از کل مصرف انرژی هند در آن سال بوده است. این سهم ۱۴ درصدی در مقایسه با سهم انرژی بخش حمل و نقل سایر کشورها، بسیار کمتر می باشد. ولی به طور مطلق حجم زیادی به خود اختصاص می دهد به طوری که میزان مصرف بخش حمل و نقل ایران در همان سال ۵۸% آن مقدار بوده است.
واحد رصد
رصد آینده: مخابرات نوری فضای آزاد FSO(شماره 4)
مخابرات نوری فضای آزاد که در بعضی مواقع مخابرات بیسیم نوری یا OWC Optical Wirless Communicationو همچنین مخابرات نور مرئی یا VLC Visible Light Communication نامیده میشود، روشی برای انتقال اطلاعات بین دو نقطه است که از نور مدوله شده مرئی یا نزدیک مرئی استفاده میکند. بر خلاف مخابرات رادیویی که امواج قادر به عبور از اشیاء هستند، این نوع از مخابرات نیازمند دید مستقیم بین فرستنده و گیرنده میباشد. بنابراین این نوع مخابرات از لحاظ شنود بسیار امن است. برای این فناوری سه طول موج شناخته شده است که علاوه بر رایگان بودن، نسبت به امواج الکترومغناطیس ایمن هستند. بنابراین به دلیل بالا بودن نرخ داده، هزینه کم و همچنین طیف آزاد (بدون نیاز به مجوز) راه حلی جذاب برای کاربر نهایی محسوب میشود. همچنین ویژگی¬های منحصر به فرد FSO آن را برای سایر کاربرد ها هم جذاب کرده است. کاربردهایی از قبیل شبکه های شهری، شبکه های محلی و سازمانی، استفاده به عنوان ارتباط اضطراری به هنگام حوادث طبیعی و غیره از این دست هستند.
کتاب « انقلاب صنعتی چهارم » در یک نگاه
هدف از نگارش این کتاب ارائه مقدمهای بر انقلاب چهارم صنعتی است، این که این انقلاب چیست، چه دستاوردهایی به همراه دارد، چه تأثیری بر ما به جا خواهد گذاشت و به منظور بهرهبرداری از آن در جهت منافع عمومی چه کارهایی میتوان کرد. این کتاب برای تمامی کسانی نوشته شده است که به آینده علاقهمندند و متعهد شدهاند تا از فرصتهایی که این تغییر انقلابی فراهم آورده برای تبدیل دنیا به مکانی بهتر استفاده کنند.
واحد آینده
رصد آینده: استخراج و ذخيره سازی كربن(شماره 3)
استخراج و ذخیره کربن CCS، اشاره به دسته ای از تکنولوژی ها دارد که برای کاهش انتشار کربن دی اکسید از منابع بزرگ مانند نیروگاه های زغال سنگ برای کاهش گازهای گلخانه ای طراحی شده اند. تکنولوژی CCSیا جداسازی شامل استخراج و ذخیره سازی CO2در مخزن می باشد و اجازه ورود آن به اتمسفر را نمی دهد که باعث تغییرات زیست محیطی مخرب می شود. جنگل ها و زمین های کشاورزی کربن را در محیط طبیعی خود ذخیره می کنند، و اقیانوس ها مقدار عظیمی از CO2را به صورت فرایندی طبیعی با اتمسفر تبادل می کنند.
آن وارداتی باید متوقف شود که کارخانهی داخلی و تولید را تعطیل میکند
حضرت آیتالله خامنهای با انتقاد از برخی برداشتهای نادرست از سخنان ابتدای سال ایشان درخصوص جلوگیری از واردات، افزودند: منظور از منع واردات، واردات کالاهایی نیست که در داخل بهقدر کافی تولید نمیشوند یا واردات آنها میتواند برای تولید داخل الگو قرار گیرد، بلکه آن وارداتی باید متوقف شود که کارخانهی داخلی و تولید را تعطیل میکند.
واحد رصد
رصد آینده: شیشه شفاف فتوولتائیک(شماره 2)
شیشه شفاف فتوولتائیک یک بخش در حال ظهور صنعت خورشیدی است که به سرعت در حال پیشرفت می باشد و می تواند استفاده گسترده تر از تولید برق فتوولتائیک (PV) را میسر سازد. مواد اصلی فتوولتائیک که پتانسیل شفاف بودن را دارا هستند شامل سلول های خورشیدی آلی، سلول های خورشیدی حساس شده با رنگ (DSSC) و سیستم های مبتنی بر پروسکایت می باشند. این سلول های خورشیدی انرژی را با جمع کردن انتخابی بخش های غیر قابل رویت ونا مرئی طیف خورشید مثل نور فرابنفش و نور نزدیک مادون قرمز به دست می آورندودر عین حال اجازه می دهند درصد بالایی از طول موج های نور قابل رویت عبور کنند (بر خلاف سلول های خورشیدی رایج).