اولین حضور ج.ا. ایران در نشست وزرا و رؤسای نهادهای علم و فناوری سازمان همکاری شانگهای
هشتمین نشست رؤسا و وزرای نهادهای علم و فناوری اعضای سازمان همکاری شانگهای برگزار شد.
هشتمین نشست رؤسا و وزرای نهادهای علم و فناوری اعضای سازمان همکاری شانگهای با حضور رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاستجمهوری، وزیر علوم و آموزش عالی قزاقستان، معاون وزیر علوم و فناوری چین، مدیر بخش بینالملل وزارت علوم و فناوری هند، وزیر علوم و آموزش قرقیزستان، دبیر فدرال وزارت علوم و فناوری پاکستان، معاون وزیر علوم و فناوری روسیه، معاون اول وزیر علوم وآموزش تاجیکستان، معاون اول وزیر علوم و آموزش ازبکستان و معاون دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در تاریخ 30 خرداد ماه جاری (19 ژوئن 2024) بهصورت ویدئوکنفرانسی برگزار شد.
این جلسه، اولین نشست بعد از عضویت اصلی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای بود که با مشارکت رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری برگزار گردید.
دکتر سجاد احدزاده، رییس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری گفت: امروزه هر کشوری به علم و فناوری برای توسعه اقتصادی خود نیازمند است و فناوریهای نوظهور شرایط مطلوبی برای رشد پایدار و افزایش رقابتپذیری کشورها در سطح ملی و بینالمللی فراهم میکنند.
در همین راستا، کشورها با تدوین سیاستها و راهبردهای اقتصادی مبتنی بر علم، فناوری و نوآوری نسبت به این مهم اهتمام ویژهای دارند و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران از دیرباز تاکنون، سیاستها و راهبردهای مختلفی را در حوزههای علم، فناوری و نوآوری تدوین و اجراییسازی نمودهاست تا به اهدافی همچون افزایش بهرهوری علمی در فناوریهای نوظهور؛ حمایت از استارتاپهای حوزه فناوری و شرکتهای بزرگ؛ و توسعه رویکرد زیستبوم نوآوری جهت حمایت از قطبهای دانشبنیان و برقراری پیوند بین ظرفیت نوآورانه آنها بهمنظور رفع نیازهای ملی و صنعت کشور دست یابد.
دکتر احدزاده در ارتباط با زیستبوم نوآوری ایران بیان داشت: دولت سعی کردهاست محدودیتها را به فرصت تبدیل کند و با حمایت از مؤسسات و شرکتهای ایرانی فعال در زیستبوم نوآوری در مسیر بومیسازی خدمات و پلتفرمهای بینالمللی و ارتقای خوداتکایی کشور گام بردارد.
افزایش چشمگیر تعداد مراکز رشد و شتابدهندههای فناوری از سال 2015 تاکنون و درنتیجه رشد صعودی تعداد شرکتهای دانشبنیان و استارتاپهای حوزه فناوری بهخوبی گویای این واقعیت هستند.
ایشان با اشاره به دادههای ارائه شده توسط منابع معتبر بینالمللی درخصوص افزایش پیوسته حجم تولیدات علمی داخلی و بینالمللی محققان ایرانی طی دو دهه اخیر افزود: مطابق وبگاه سایمگو، ایران در انتشار مقالات علمی پرارجاع موفق به کسب رتبه 15 در سال 2022 شدهاست و مطابق با وبگاه وب آو ساینس، ایران از نظر خروجی تولید جهانی رتبه 15 را در سال 2023 از آن خود کردهاست.
رییس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری گفت: بنده به نمایندگی از طرف جمهوری اسلامی ایران و بهعنوان نقطه کانونی(فوکالپوینت) همکاریهای علم، فناوری و نوآوری با اعضاء سازمان همکاری شانگهای؛ علاقهمندی و آمادگی کامل خود را برای اجراییسازی برنامه عملیاتی همکاریهای علمی و فناوری میان کشورهای عضو سازمان در حوزههای اولویتدار (2022 الی 2025) اعلام میدارم.
بهطور ویژه بر همکاری در حوزههای جدیدترین فناوریهای پزشکی/زیستفناوری شامل تجهیزات پزشکی و فناوریهای همگرا، امنیت غذایی، انرژی (بهعنوان نمونه فناوریهای جمعآوری گازهای فلر و فناوریهای مربوط به توسعه زنجیره ارزش زغالسنگ)، تعیین پروژههای اولویتدار صنعتیسازی جهت تقویت اقتصاد کشورها و اجراییسازی پروژههای تحقیقاتی مشترک چندجانبه نوآورانه بهویژه در حوزههای جدید فناوری اطلاعات و ارتباطات ازجمله هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء تاکید مینمایم.